maandag, 12. oktober 2015 - 13:56 Update: 12-10-2015 14:01

Haagse handelaar verstopt zijn hondjes in kruipruimte

Haagse handelaar verstopt zijn hondjes in kruipruimte
Den Haag

Achttien puppies en twee volwassen honden hebben de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag 8 oktober in beslag genomen uit een woning in het Haagse Laakkwartier-West. Twee verdachten die de hondjes te jong en zonder de verplichte rabiësinentingen te koop aanboden, zijn aangehouden.

Wanneer de NVWA en de politie binnenvallen, valt hun oog gelijk op een luik in de vloer. Dat ligt scheef. In de kruipruimte eronder krioelen veertien donzige puppies - elf Yorkshire terriërs en drie shih-tzu’s - door elkaar heen. Een van de verdachten is in dezelfde ruimte bij de hondjes gekropen. Boven de grond lopen nog eens twee volwassen chihuahua’s, drie chihuahuapups, een pekinees en de tweede verdachte rond.

Verdachten al eerder in fout

Het is de derde keer in anderhalf jaar dat deze verdachten aangehouden worden. Eerder zijn er al in Den Haag en Rotterdam in totaal 45 honden in beslag genomen. Aad Weeda van het milieuteam van de politie-eenheid Den Haag: “Samen met de collega’s van de dierenpolitie hebben we al eerder onderzoek naar hun praktijken gedaan. De verdachten zijn toen ook aangehouden.

De laatste zaak loopt nog, ''daar voegen we nu deze zaak bij'', aldus de politie. Ook gaat de politie het geld terugvorderen dat ze met deze illegale hondenhandel hebben verdiend. Verder moeten de eigenaars het transport, de huisvesting en de verzorging van de pups betalen.” Een tussentijdse controle van de NVWA maakte duidelijk dat de verdachten gewoon met hun handel doorgingen. Daarom zijn politie en NVWA nu tot actie overgegaan.

Driehonderd euro per pup

Aad: “De verdachten importeren de hondjes vanuit Polen voor ongeveer 75 euro per stuk. Hier verkopen ze ze voor gemiddeld driehonderd euro. In ons onderzoek kijken we onder andere naar de verkoopadvertenties die ze op Marktplaats en andere verkoopsites zetten, om uit te rekenen hoeveel geld ze hebben omgezet. Dat bepaalt uiteindelijk hoe hoog de ontneming is.”

Aaibaarheidsfactor

Puppies mogen pas vanaf vijftien weken vanuit het buitenland geïmporteerd worden. “Dat heeft te maken met inentingen zoals tegen rabiës (hondsdolheid; dit is een verplichte inenting) en het zeer besmettelijke virus parvo”, legt Aad uit. “Die rabiësinenting krijgen ze pas als ze twaalf weken oud zijn en heeft drie weken nodig om in te werken. Rabiës kan door likken, krabben of bijten overgebracht worden en zelfs dodelijk zijn voor de mens.

Deze puppies zijn hooguit negen weken. Waarom ze de pups zo jong willen verkopen? Hoe jonger de pup, hoe hoger de aaibaarheidsfactor. Veel kopers zien een schattige hond die er op het oog gezond uitziet. Na een aantal weken wordt zo’n hondje echter vaak ziek, omdat het al iets onder de leden had. Tijdens het vervoer zitten ze vaak op elkaar gepakt, waardoor ze elkaar makkelijk aansteken.”

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):