maandag, 12. oktober 2015 - 19:27 Update: 12-10-2015 22:51

Bus-, tram- en metroverkeer in Amsterdam en Utrecht donderdag plat

Geen bus-, tram- en metroverkeer in Amsterdam en Utrecht door stakin
Foto: fbf
Amsterdam/Utrecht

Medewerkers van het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht voeren donderdagochtend actie tegen de verslechtering van hun pensioen. Op 15 oktober rijden er, vanaf het begin van de dienstregeling rond 05.00 uur tot 08.30 uur, geen bussen, trams en metro’s in Amsterdam en Utrecht.

'Deze werknemers zijn woedend', zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. 'Door de loondeal voor overheidspersoneel wordt 15% van hun pensioenopbouw afgehaald. Je kunt op je vingers natellen dat dat gevolgen heeft voor de toekomst.’

Het loonvoorstel van het kabinet is omstreden. Alle 2,8 miljoen mensen die bij ABP pensioen krijgen of opbouwen, worden getroffen in de portemonnee. Onlangs sloeg ook het ABP alarm; het pensioenfonds kan de pensioenpremie niet zomaar verlagen, omdat dan de pensioenen in gevaar komen.

De FNV zet dan ook alles op alles om het loonvoorstel van tafel te krijgen. De vakbond houdt een referendum, is naar de rechter gestapt en politieagenten, leraren, militairen en senioren voeren al langer actie. Ruud Kuin: ‘We zijn begonnen met waarschuwingsacties. Doordat het kabinet weigert om de zorgen van mensen serieus te nemen, gaan onze leden nu hardere acties voeren. Ik denk dat veel reizigers het zullen begrijpen. In ieder geval de 2,8 miljoen die hun pensioen bij ABP dramatisch zien verslechteren.’
 
Door een truc van het Kabinet Rutte krijgen 600.000 overheidsmedewerkers een kleine loonsverhoging. De prijs voor deze truc is hoog: alle 2,8 miljoen mensen die bij pensioenfonds ABP pensioen opbouwen of krijgen, dreigen koopkracht in te leveren. Medewerkers van bijvoorbeeld het stadsvervoer in Amsterdam en Utrecht hebben alleen de lasten; hun pensioen wordt verslechterd.

Provincie: