maandag, 12. oktober 2015 - 21:08 Update: 13-10-2015 9:13

Joodse gemeenschap maakt zich zorgen om opvang Syrische vluchtelingen

Opvang asielzoekers Amstelveen
Foto: Google streetview
Amstelveen

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en de Joodse organisaties in Amsterdam en Amstelveen maken zich ernstige zorgen over de veiligheid van de Joodse gemeenschap vanwege de komst van Syrische en Irakese vluchtelingen naar Amstelveen. Dit laten de organisaties maandag weten.

Amstelveen heeft laten weten zo'n 400 asielzoekers tijdelijk te willen opvangen in een gebouw aan de Laan van Kronenburg in Amstelveen.

De Joodse organisaties stellen in een bericht dat ze niet tegen de opvang van vluchtelingen in Amstelveen zijn, maar vinden dat de gekozen plek ‘bijzonder ongelukkig is gekozen’ omdat het wordt omringd door Joodse instellingen zoals scholen en synagogen.

'Gebrainwasht om joden te haten'

Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO) vreest voor incidenten, dit zegt hij tegenover de stadszender AT5. 'Die mensen zijn voor een groot deel gebrainwasht om joden te haten. Je moet dat niet onderschatten', gaat hij verder. 'ik vrees dat het niet blijft bij een cultuurshock. En ik vind dat je de kans op incidenten moet minimaliseren'.

Afgelopen weekend maakte de gemeente Amstelveen bekend dat ze 400 asielzoekers willen gaan opnemen in een leegstaand kantoorpand.

Gesprek met burgemeester

Vandaag heeft burgemeester Mirjam van ’t Veld (Amstelveen) een gesprek gehad met een aantal vertegenwoordigers van verschillende Joodse instellingen uit Amsterdam en Amstelveen. Dit gesprek is gevoerd naar aanleiding van de zorgen die de Joodse gemeenschap heeft uitgesproken wegens de mogelijke opvang van vluchtelingen op Laan Kronenburg in Amstelveen.

Mirjam van ’t Veld: “Het gemeentebestuur heeft toegezegd dat ook Amstelveen een bijdrage wil leveren aan de tijdelijke noodopvang van vluchtelingen, passend bij de schaal van Amstelveen. Mensen die voor oorlogsgeweld hun land hebben moeten verlaten, verdienen onze steun. Over de eventuele noodopvang hebben we een prettig en constructief overleg gehad, zoals we dat regelmatig hebben, met verschillende vertegenwoordigers van Joodse organisaties. We hebben een aantal zaken kunnen ophelderen en daarnaast hebben we afspraken gemaakt over eventueel te nemen maatregelen. 

We hebben de vertegenwoordigers van de Joodse organisaties toegezegd om samen met het COA de nieuwe tijdelijke bewoners helder uit te leggen in welke samenleving binnen Amstelveen zij zich tijdelijk begeven. Daarnaast hebben we ook afgesproken samen met de vertegenwoordigers van de Joodse organisaties in gesprek te gaan met de vluchtelingen op Kronenburg. Op deze manier denk ik dat we de vluchtelingen een goede opvang kunnen bieden, terwijl we tegelijkertijd de zorgen van onze Joodse inwoners en ook andere omwonenden zoveel mogelijk hopen weg te nemen.”

Lees alles over:
Provincie: