dinsdag, 13. oktober 2015 - 10:24 Update: 13-10-2015 21:31

Vader (50) en zoon (15) aangehouden om afpersen Jumbo

Politie geeft beeld vrij bommenlegger jumbo in Groningen
Groningen

De politie heeft vrijdagavond in Groningen een 50-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats en een 15-jarig jongen uit Groningen aangehouden omdat zij verdacht worden van het proberen af te persen van supermarktketen Jumbo. Dit maakte de politie en Openbaar Ministerie tijdens een persconferentie bekend.

Om de afpersing kracht bij te zetten plaatste men in de nacht van 8 op 9 mei aan de Wilhelminakade in Groningen bij een Jumbo filiaal een explosief. Deze kwam niet tot ontploffing en kon door de explosieven opruimingsdienst onschadelijk worden gemaakt. Op 31 mei kwam een geplaatste explosief wel tot ontploffing bij een filiaal aan het Overwinningsplein.

Hulp burgers

Op 13 augustus opende de politie een website met hierop de onderzoeksgegevens omtrent de afpersingszaak. Volgens onderzoeksleider Rob Vos kwam hier 641 reacties op binnen. De gouden tip zat hier volgens Vos niet bij.

Kookwekker

Bij het vervaardigen van de beide explosieven werd gebruik gemaakt van een kookwekker. Beide wekkers werden bij de Blokker gekocht. De 50-jarige verdachte kwam toen in beeld van de politie. Om personen uit te sluiten, heeft de politie 150 personen bezocht met een mogelijk verband tussen de kookwekker. Volgens Vos kwam gaande het onderzoek de 50-jarige verdachte meerdere keren naar voren. Ook met tips van het publiek werd de verdenking op de man sterker. Nadat de man op de dag van zijn aanhouding opnieuw een poging deed de Jumbo af te persen, stond voor de politie vast dat men de juiste verdachte in beeld had. 

Vader en zoon

De 50-jarige man was op het moment van zijn aanhouding in het gezelschap van zijn 15-jarige zoon. Ook hij is aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Beide verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze heeft de voorlopige hechtenis van de 50-jarige verdachten met veertien dagen verlengd. Het voorarrest van de 15-jarige jongen is niet verleng omdat er onvoldoende bewijs tegen hem zou zijn. Volgens persofficier van justitie Pieter van der Rest blijft de jongen nog wel verdachte in het onderzoek.

Verdenking

Volgens Van der Rest worden beide verdacht van het meerdere keren proberen af te persen van de Jumbo, het tot ontploffing brengen van een explosief en meerdere pogingen daartoe. Na de aanhouding heeft de politie op meerdere plaatsen waar beide verdachten verbleven hebben doorzoekingen gedaan. Hier zijn onder andere gegevensdragers in beslag genomen.

Beperking

De 50-jarige verdachte is in beperking geplaatst en mag alleen contact hebben met zijn advocaat en onderzoekers van de politie. Daarom is de politie terughoudend met het verstrekken van informatie. De verdachte wordt bijgestaan door advocaat  Jeroen Houwink van Anker & Anker advocaten. 

Provincie:
Blik op 112: