dinsdag, 13. oktober 2015 - 14:39

Zeventien verdachten aangehouden vanwege rellen Willem II-ADO Den Haag

Zeventien verdachten aangehouden vanwege rellen Willem II-ADO Den Haag
Foto: Archief Bert van den Berg
Tilburg

In verband met de rellen die zondag 10 mei 2015 rond de voetbalwedstrijd Willem II - ADO Den Haag plaatsvonden, heeft de politie vanmorgen zeventien verdachten aangehouden ter zake openlijke geweldpleging.

In Den-Haag, Zoetermeer, Rijswijk en Westland werden elf verdachten aangehouden. In Tilburg, Goirle en Oisterwijk zijn zes arrestaties verricht. Het gaat om mannen in de leeftijd van 23 tot en met 36 jaar.

Provocaties

Op zondagmiddag 10 mei 2015 werd in Tilburg de wedstrijd Willem II - ADO Den Haag gespeeld. Er waren vanuit 's-Gravenhage 576 supporters meegereisd. Direct na hun aankomst in het stadion ontstond al een gespannen sfeer. Er werden in het uitvak rookstaven afgestoken. Bovendien werd de minuut stilte vanwege het overlijden van een oud-speler van Willem II door enkele supporters luid verstoord.  Gedurende de hele eerste helft, werd er vanuit beide supportersgroepen naar elkaar toe geprovoceerd en met voorwerpen gegooid.

Tijdens de rust

Bij het begin van de rust lukte het Haagse supporters twee metalen spijlen te verwijderen van het calamiteitenhek waardoor een opening ontstond. Tientallen ADO supporters kropen vervolgens door het hek, waarna het hele calamiteitenhek werd opengebroken. Ook ontstond direct een confrontatie met Willem II aanhangers waarbij vandalen met broekriemen sloegen en met voorwerpen gooiden. Ook kwamen enkele stewards in het nauw. Snel ingrijpen van politie en stewards voorkwam verdere escalatie.

Na afloop wedstrijd

Na de wedstrijd stapte een grote groep ADO aanhangers niet direct in de gereedstaande bussen. Er ontstond een confrontatie met een groep Willem II supporters die met plastic tuinstoelen en andere voorwerpen gooiden. Ook hadden enkele hooligans de broekriem in de hand als slagwapen. Een ruit van een bus werd verbrijzeld. Er werd over en weer flink geslagen. Een van de Haagse stewards raakte licht gewond.  Uiteindelijk lukte het de politie en de stewards de Haagse aanhang in de bussen te krijgen en de rust te herstellen. De schade toegebracht door het vandalisme rond deze wedstrijd bedraagt naar schatting 10.000 euro.

Onderzoek

De politie in Tilburg heeft in samenwerking met de Haagse collega's een uitgebreid onderzoek ingesteld. Er werd mede door het analyseren van camerabeelden en door waarnemingen van agenten een groot aantal verdachten opgespoord.  Zij zijn vanmorgen met toestemming van de officier van justitie aangehouden.

Provincie:
Blik op 112: