dinsdag, 13. oktober 2015 - 21:09 Update: 14-10-2015 23:25

Slechts 26% Nederlanders wil orgaan geven maar 88% wil donororgaan ontvangen

Bijna iedereen wil wel donororgaan ontvangen maar kwart is zelf donor
Foto: Archief FBF
Leiden

Uit een recent en representatief onderzoek van bureau Panelwizard onder 1.047 Nederlanders naar hun houding over orgaandonatie blijkt dat de meeste (88%) wel een donororgaan willen ontvangen maar dat maar een kwart (26%) zelf donor is. Dit heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting bekendgemaakt.

Meer dan de helft van Nederlanders van 18 jaar en ouder (57%) is bereid na zijn dood eigen organen en weefsels te doneren. Maar liefst 9 van de 10 mensen zouden een orgaan willen ontvangen mocht dat nodig zijn. Bijna de helft (44%) vindt dat als je wilt ontvangen, je ook moet willen geven. Voor 51% van de circa 9 miljoen niet-geregistreerde mensen weegt dat argument mee bij de positieve houding. 

Levens redden

Een kwart van de Nederlanders (26%) van 18 jaar en ouder staat als donor geregistreerd. Daar komen er elk jaar meer bij. Van de niet-geregistreerde mensen die meededen aan het onderzoek is 65% van plan dit in de nabije toekomst wel te doen. De belangrijkste reden om donor te worden (73%) is dat je daar levens mee kunt redden. 61% vindt het zonde als je je organen na je dood voor jezelf houdt, terwijl een ander ze hard nodig heeft.

Een derde belangrijke reden om donor te worden is dat door het doneren van je organen en weefsels de kwaliteit van (meerdere) leven(s) kan worden verbeterd (57%). 44% vindt dat als je zelf bereid bent een orgaan te ontvangen, je ook bereid moet zijn er één te geven.

1 op de 10.000

Afgelopen jaar zeiden in Nederland 137.000 mensen ja tegen donor worden. Dat klinkt als een heleboel, maar het is nog lang niet genoeg. Er staan meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst. In 2014 overleden 134 wachtlijstpatiënten omdat een donororgaan te laat kwam.

Dat wachten duurt zo lang, omdat maar een klein deel van de mensen onder de juiste omstandigheden overlijdt om ook echt organen af te kunnen staan voor transplantatie. Dat gebeurt bij slechts 1 op de 10.000 als donor geregistreerde Nederlanders. Er zijn dus veel meer geregistreerde donoren nodig om de levens van mensen op de wachtlijst te redden.

Categorie:
Provincie: