woensdag, 14. oktober 2015 - 8:09 Update: 14-10-2015 10:26

'Verdachte afpersing Jumbo heeft crimineel verleden'

 'Verdachte afpersing Jumbo was eerder betrokken bij gewelddadige overvallen'
Foto: Archief FBF
Groningen

De 50-jarige man die wordt verdacht van het afpersen van de Jumbo-supermarkten was begin jaren negentig verantwoordelijk voor een reeks zeer gewelddadige overvallen.

Het gaat om Alex O., die leiding gaf aan een bende die bestond uit vier mannen en twee vrouwen. De bende pleegde overvallen op onder meer SNS-banken in Groningen en Hoogkerk en op een supermarkt. Bij deze overval werd een beveiligingsbeambte door zijn hoofd geschoten. Dit schrijft RTV Noord woensdag.

Alex O. was nooit bij de overvallen aanwezig, maar werd wel gezien als het brein achter de overvallen. O. zorgde voor de wapens, communicatieapparatuur en  vluchtauto´s. De procureur-generaal omschreef hem tijdens het hoger beroep als 'geharde crimineel die uit puur eigen gewin mensen in grote nood brengt.' In 1993 werd Alex O. door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 14 jaar cel.

Na zijn vrijlating werd hij actief in de Groningse wiet- en hashhandel en wist hij 300 mensen op te lichten door ze te laten betalen voor rijlessen die zij nooit kregen. Hij stak het geld, zo'n 200.000 euro, in eigen zak.

Afgelopen vrijdag werd hij opnieuw opgepakt,samen met zijn 15-jarige zoon. Deze keer als verdachte van het afpersen van de Jumbo.