woensdag, 14. oktober 2015 - 9:11 Update: 14-10-2015 11:53

'Nieuwe strategie Rabobank kost mogelijk 8000 banen'

'Rabobank schrapt mogelijk duizenden banen'
Foto: fbf
Amsterdam

De reorganisatie bij de Rabobank gaat mogelijk duizenden banen kosten. Ook wil de de bank 100 miljard euro aan uitstaande leningen kwijt.

Dit schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdagochtend. Het FD komt met het nieuws op basis van het strategiedocument van de bank  'Op weg naar strategisch kader 2016-2020' en door gesprekken met bronnen binnen en buiten de bank.

De Rabobank komt met een nieuwe strategie omdat het rendement bij de bank flink achterblijft in vergelijking met concurrenten als ABN Amro en ING. Tegelijkertijd heeft de bank het zwaar door de internationale afspraken over de buffervermogens die banken moeten aanhouden om verliezen te kunnen dekken.

FD-redacteur Leon Willems zegt tegenover BNR-radio dat het niet duidelijk is hoeveel ontslagen er gaan volgen. Wanneer er wordt gekeken naar het lopende reorganisatieplan, kunnen er volgens Willems over vier jaar wel zo'n 8000 banen verdwenen zijn. Hij verwacht dat er zowel op het hoofdkantoor als bij lokale banken ontslagen zullen vallen, maar vooral bij de laatste groep.

Om de Rabobank weer op niveau te laten komen, moet de jaarwinst met 1 miljard euro omhoog. Rabo-topman Wiebe Draijer wil ook de ooit zo sterke kapitaalpositie weer opkrikken. De verhouding tussen uitstaande leningen en geld in kas is nu te laag. Het FD schrijft dat vooral de omvang van de woninghypotheken een probleem is.

Rabobank zelf wil desgevraagd niet bevestigen of er banen zullen verdwijnen. Op 9 december vergaderen de twaalf regionale besturen van de bank over de plannen. 

 

 

Categorie: