woensdag, 14. oktober 2015 - 10:12 Update: 14-10-2015 10:53

Eerste Kamer wil snel meer geld voor justitie

Eerste Kamer wil snel meer geld naar justitie
Foto: SXC
Den Haag

Een ruime meerderheid in de Eerste kamer wil van het kabinet meer geld voor de begroting van Veiligheid en Justitie.

De Senaat steunde hiervoor dinsdagavond een motie van CDA-senator Elco Brinkman tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Eerste Kamer. De motie kreeg van alle partijen steun, behalve van coalitiepartijen VVD en PvdA.

De motie vraag onder meer geld voor de rechtspraak, de politie, het Openbaar Ministerie, de reclassering, voor toegang tot de rechters en het NFI. Volgens de Senaat zijn er grote problemen die kunnen leiden tot aantasting van de rechtsstaat.

De coalitiepartijen steunden de motie niet. Maar de VVD en de PvdA hebben in de Eerste Kamer samen maar 21 van de 75 zetels. Het kabinet heeft dus de oppositie nodig om een meerderheid achter de begroting te krijgen.

Voor premier Rutte waren er ook nog dreigende woorden van CDA'er Elco Brinkman en Tiny Kox (SP) : Dit is echt ter voorkoming van een bloedneus voor u. Dit gaat om een essentieel onderdeel van het functioneren van de rechtsorde. Ik geef u op een briefje dat als u niet luistert, dit vlak voor de kerst tot grote problemen gaat leiden'.

Rutte bleef ondanks alle kritiek vasthouden aan het plan van het kabinet. Het kabinet wil eerst de risico's op de justitie begroting analyseren en dan met mogelijke oplossingen koem. De analyse zal de nodige tijd in beslag nemen.

Provincie: