woensdag, 14. oktober 2015 - 12:25 Update: 14-10-2015 15:29

Kiesraad: Referendum over associatieverdrag met Oekraïne komt er

Comité GeenPeil heeft genoeg handtekeningen voor referendum
Foto: Archief EHF

Het comité GeenPeil heeft genoeg handtekeningen opgehaald om een raadgevend referendum over het associatieverdrag af te dwingen. Dat heeft de Kiesraad woensdag bekendgemaakt.

Het referendum gaat over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Commissie (EU). Volgens GeenPeil komt het verdrag neer op een uitbreiding van de EU en is het daarom belangrijk voor de democratie dat ook het volk zich hierover uitspreekt. Om een volksraadpleging over het verdrag af te dwingen waren er 300.000 steunbetuigingen nodig. GeenPeil bleek 427.939 geldige handtekeningen te hebben ingeleverd.

Een van de initiatiefnemers van het referemdum is Jan Roos van GeenStijl. Hij gaf in een een toelichting aan dat zijn campagne er vooral op gericht is om de bevolking op te roepen te gaan stemmen. Om geldig te zijn is bij een referendum een opkomst van minimaal 30 procent nodig. Het is de eerste keer dat kiezers kunnen oordelen over een wet die al is aangenomen. Die mogelijkheid bestaat sinds 1 juli.

Het associatieverdrag is bedoeld om de economische en politieke banden met Oekraïne aan te halen en kan leiden tot een vrijhandelsakkoord. Maar de EU wil met het verdrag ook de buurlanden van Rusland met zachte hand dwingen tot democratie en economische hervormingen. Het kan een begin zijn voor onderhandelingen over het lidmaatschap van de EU.

Provincie:
Tag(s):