donderdag, 15. oktober 2015 - 19:50 Update: 16-10-2015 8:38

Turkije krijgt extra steun voor aanpak vluchtelingencrisis

'Voorlopige deal' tussen EU en Turkije over aanpak vluchtelingen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Ankara

De EU en Turkije hebben een 'voorlopige deal' gesloten over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Dit meldt de Britse krant Financial Times donderdag.

Volgens de krant krijgt Turkije drie miljard euro om de crisis het hoofd te bieden. Met het geld kan Turkije veel meer doen om de vluchtelingenkampen beter uit te rusten. Eerder was Turkije een miljard beloofd, maar door extra geld te geven wil de EU voorkomen dat Syriërs massaal naar de EU blijven komen. Voor de onderhandelingen met de Turkije is de vice-voorzitter van de EU, Frans Timmermans, naar Ankara afgereisd.

Deal

In ruil voor de betere opvang wil Turkije dat het zonder visum reizen voor Turken naar Europa versneld wordt ingevoerd. Om Turkije verder tegemoet te komen, worden de onderhandelingen over toetreding tot de EU hervat.

De 'voorlopige deal' houdt voor Turkije in dat het land de grenzen veel beter gaat bewaken en mensensmokkel bestrijdt. Daarnaast moet het land meer werk maken van de registratie en integratie van vluchtelingen en ook migranten terugnemen die vanuit Turkije naar de EU zijn afgereisd en geen recht hebben op asiel.

In Brussel zijn de EU-regeringsleiders bijeengekomen om te praten over de vluchtelingencrisis.