vrijdag, 16. oktober 2015 - 8:12 Update: 16-10-2015 11:44

'60% van de Nederlanders weet niet of hij na pensionering kan rondkomen'

Foto van appeltje voor de dorst pensioen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Meer dan de helft van de Nederlanders (60%) weet niet of hij na zijn pensionering genoeg inkomen heeft om alle uitgaven te betalen.

Vier op de tien Nederlanders hebben wel een goed beeld van hoe de financiën er na pensionering uit zien. 20% van de Nederlanders heeft totaal geen interesse in zijn financiën na pensionering. En 40% is nog van plan om de financiën voor later op een rij te zetten. Dit blijkt uit het onderzoek  ‘De Nederlanders en hun pensioen’ van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). 

Eerst goed rondkomen, dan met pensioen aan de slag

Wat opvalt in het Nibud-onderzoek is dat als ‘de omstandigheden’ goed zijn mensen met hun pensioen aan de slag gaan. Pas als iemand goed kan rondkomen en de noodzaak groter wordt omdat hij ouder wordt én hij weet hoe hij zijn inkomsten en uitgaven na pensionering in kan kaart kan brengen, gaat hij er daadwerkelijk mee aan de slag. Gezien de maatschappelijke ontwikkelingen is het volgens het Nibud noodzakelijk dat meer dan 40% van de Nederlanders zich financieel voorbereidt op zijn pensioen. Reden voor het Nibud om daarom nog meer aandacht te vragen voor het in balans brengen van inkomsten en uitgaven. Pas als mensen goed kunnen rondkomen hebben ze de ruimte om ook na te denken over hun financiën voor de lange termijn.

Nibud: maak pensioenen makkelijk 

Ook wil het Nibud dat pensioenfondsen en de overheid het voor de consument makkelijker maken om een beeld te krijgen van de financiën na pensionering. Zo’n 30% van de Nederlanders heeft zijn pensioen nog niet in kaart gebracht, maar zou dat wel willen doen en komt ook goed rond. Echter het merendeel van hen vindt  pensioenen moeilijk te begrijpen en weet niet waar hij moet beginnen. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):