vrijdag, 16. oktober 2015 - 19:06 Update: 16-10-2015 22:26

Inwoners Steenbergen en Stichtse Vecht mogen zich uitspreken over komst asielzoekers

Gemeenten Steenbergen en Stichtse Vecht houden eerst enquête naar draagvlak opvang vluchtelingen
Foto: Archief EHF
Steenbergen

Enkele gemeenten in Nederland vinden het wel zo democratisch om via een enquête hun inwoners te vragen wat ze vinden van de opvang van vluchtelingen in hun gemeente. De gemeentebesturen van Steenbergen en Stichtse Vecht willen de uitkomst van die enquêtes meenemen naar de vergaderingen waar een besluit wordt genomen over wel of geen opvang. Dit melden verschillende media vrijdag.

De inwoners kunnen een digitale enquête invullen, maar er worden ook straatenquêtes uitgevoerd. Het onderzoek zal niet alleen zicht geven op het aantal voor- en  tegenstanders, maar ook op de redenen waarom inwoners voor of tegen zijn. In de gemeente Steenbergen vormt de mogelijke bouw van een azc voor 600 asielzoekers de aanleiding voor de 'peiling'. De gemeente verwacht de onderzoeksresultaten begin november binnen te hebben.

In Steenbergen kwamen donderdag voor- en tegenstanders tegenover elkaar te staan. De tegenstanders waren naar de Markt gekomen, omdat PVV-voorman Geert Wilders zou komen, maar die moest vanwege een Kamerdebat over de vluchtelingencrisis verstek laten gaan. Op de Markt troffen ze wel een groep voorstanders aan. De gemoederen liepen hoog op.

In verschillende plaatsen kwam het de afgelopen tijd tot confrontaties met voor- en tegenstanders. Inwoners hebben het gevoel dat ze geen inspraak hebben op de keuze om vluchtelingen op te vangen in hun woonplaats. Via de enquête hopen de gemeenten inwoners bij de beslissing te betrekken.

Maar noch inwoners noch gemeentebesturen hebben als het erop aankomt het laatste woord over asielopvang. Uiteindelijk kan het kabinet beslissen dat een gemeente ondanks bezwaren toch vluchtelingen moet opvangen.