zaterdag, 17. oktober 2015 - 9:28 Update: 18-10-2015 18:01

Al 500.000 mensen hebben meer dan 1 baan

Steeds meer mensen hebben noodgedwongen twee banen
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Het aantal werknemers met stapelbanen groeit. De FNV stelt vast dat het voor steeds meer mensen bittere noodzaak is om twee of meer banen te hebben en zo het hoofd boven water te houden. ,,Je hoort steeds dat het goed gaat met de economie, maar voor veel mensen gaat dat niet op. Armoede is dichterbij dan je denkt", zegt Mariëtte Patijn uit het FNV-bestuur op Wereldarmoededag.

Stapelbaan

De stapelbaan rukt op. In Nederland hebben meer dan een half miljoen mensen twee of meer banen. In 2013 lag dat aantal nog rond de 300.000 mensen. Sommige werknemers vinden het leuk en uitdagend om meer banen te hebben, voor anderen kan een stapelbaan ook kansen bieden om zich te ontwikkelen. Maar voor te veel mensen is het bittere noodzaak om bijvoorbeeld ’s ochtends als schoonmaker te werken en ’s avonds in de horeca.  

De FNV waarschuwt voor deze keerzijde van de kleine en schrale arbeidscontracten die steeds meer werkgevers aanbieden. Mensen die met deze gestapelde kleine contracten werken hebben vaak lage inkomens en onzekere contracten waarbij ze niet weten of ze de volgende week ook nog werk hebben.  

Normaal arbeidscontract 

Mariëtte Patijn: ,,Als je werkt, moet je gewoon een normaal arbeidscontract kunnen hebben, en genoeg kunnen verdienen om goed van te leven. Gelukkig zijn er ook werkgevers die met ons afspraken willen maken over echte banen met zekerheid. Het is belangrijk dat ook de andere werkgevers en het kabinet hun verantwoordelijkheid nemen om mee te werken. Kijk bijvoorbeeld naar jongeren die vaak met kleine contractjes werken en dan ook nog eens tegen jeugdloon, of halfloon. Het wordt tijd dat zij gewoon volwassen loon krijgen.’’  

Arme worden armer, rijke rijker

De armoede neemt toe, zowel onder werkenden als langdurig werklozen. Dat is vooral wrang, omdat de rijke mensen juist steeds rijker worden. Leden van de FNV maken zich grote zorgen over de groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland. Op Wereldarmoededag overhandigen leden van Lokaal FNV Utrecht het boek Armer & Rijker aan twee wethouders van de gemeente Utrecht.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):