zaterdag, 17. oktober 2015 - 9:40 Update: 17-10-2015 19:35

Raket Delfse studenten bereikt hoogterecord van 12.5 km

'Hybrideraket' van Delfse studenten bereikt hoogterecord van 12.5 km
Foto: TU Delft
Delft

Het was een dag gespannen wachten op de goede windrichting, maar vrijdagmiddag om 16:33 u. schoot ie omhoog vanaf een basis aan de Spaanse zuidkust. De raket Stratos-II+, gebouwd door een groep studenten van de TU Delft bereikte een hoogte van 21.457 m. Daarmee verpulverden ze hun eigen Europese en studenten hoogterecord van 12.5 km.

De raket had drie experimenten aan boord en is helemaal door de studenten zelf ontwikkeld en gebouwd, inclusief het belangrijkste onderdeel: de raketmotor. Deze is ‘hybride’. De brandstofkern bestaat uit een mengsel van aluminiumpoeder, kaarsvet en sorbitol (koffiezoetjes), waar onder hoge druk lachgas doorheen geblazen wordt. Na de succesvolle lancering kunnen de studenten zich helemaal gaan richting op hun volgende, en ultieme doel: als eerste studentengroep met een raket de grens van de ruimte halen (100 km).

Hoogterecord

In 2009 lanceerden de studenten al Stratos I. Deze voorganger bereikte toen een hoogte van 12,5 km, een Europees hoogterecord voor zelfbouwraketten. In oktober vorig jaar werd er een poging ondernomen om het record opnieuw aan te scherpen met de Stratos II, maar dat lukte niet. Een van de veiligheidssystemen, het ‘Flight Abort System’ haperde en een lekkende oxidatortank gooide op het laatste moment roet in het eten. “Gelukkig heeft dit ons de tijd gegeven om extra testen uit te voeren, en waar nodig verbeteringen aan te brengen” aldus projectleider Jeroen Wink van DARE. In de week van 13 oktober gaat het studententeam DARE opnieuw een poging wagen op een lanceerbasis in Zuid-Spanje, met een verbeterde raket, de Stratos II+.

Lachgas, kaarsvet en koffiezoetjes

De hybride raketmotor van de Stratos II+ heeft een verbrandingskamer met vaste brandstof waar een oxidator (lachgas) in gespoten wordt. Als stuwstof van de motor gebruiken de studenten een opvallende brandstofcombinatie met ingrediënten die ook te vinden zijn in koffiezoetjes en kaarsvet. In combinatie met het lachgas levert deze opmerkelijke samenstelling, een efficiënte voortstuwing. De raket ging 2545 km/h, ongeveer twee keer de snelheid van het geluid.