zaterdag, 17. oktober 2015 - 14:20 Update: 18-10-2015 11:24

'Vluchtelingenbeleid motief moordaanslag kandidaat-burgemeester Keulen'

Moordaanslag op kandidaat-burgemeester Keulen
Foto: Facebook
Keulen

In Keulen is zaterdag een kandidaat-burgemeester slachtoffer geworden van een moordaanslag. De 58-jarige Henriette Reker werd door een man aangevallen en met een mes in haar buik gestoken. Ook een ander persoon raakte zwaargewond. Twee andere omstanders raakte lichtgewond. De dader is door de politie aangehouden.

Het incident gebeurde op een markt in het stadsdeel Braunsfeld in Keulen bij een campagnekraam van de regeringspartij CDU. Reker was voor haar kandidaatschap aanwezig. De politie kon de dader, een 44-jarige Duitser, zonder weerstand arresteren. Volgens omstanders bleef de man na de bloedige steekpartij rustig staan en zij: ,,Ik moet dit doen. Ik bescherm jullie allemaal.''

De minister-president van de deelstaat, Hannelore Kraft, toonde zich via Twitter geschokt. ,,Dit is een aanval op ons allemaal'', verklaarde ze. De verkiezingen gaan zondag ondanks de steekpartij door. Dat liet de gemeente Keulen zaterdag weten na beraad.

Reker komt bij de verkiezingen van zondag op als onafhankelijke kandidaat, met de steun van de christendemocratische CDU, de groenen en de liberale FDP. Ze voerde op de laatste dag voor de verkiezingen campagne op een markt in de wijk Braunsfeld.

Vluchtelingenbeleid

De man zou de aanslag hebben gepleegd omdat hij het niet eens is met het vluchtelingenbeleid. Dat bevestigen autoriteiten op een persconferentie.