zaterdag, 17. oktober 2015 - 16:21 Update: 18-10-2015 9:59

'Bloementransport via Aalsmeerse bloemenveiling gebruikt door maffia'

Italiaanse maffia tientallen jaren actief op Aalsmeerse bloemenveiling
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Aalsmeer

De Italiaanse maffia blijkt al tientallen jaren actief op de Aalsmeerse bloemenveiling. Zo blijkt uit stukken uit het Italiaanse strafonderzoek, in handen van het AD.

De maffia wist via een op de bloemenveiling gevestigde bloemenexporteur, voor miljoenen aan drugs in de bloemen te verstoppen om vervolgens te verschepen naar Italië. Nederland is al jaren het in- en exportland voor criminelen. Eind vorig jaar liep de maffia tegen de lamp toen ruim 17 kilo cocaïne werd ontdekt tussen de tulpen en chrysante.

In Italië hield de politie tijdens een grote antimaffiaoperatie vorige maand 54 personen aan. Volgens justitie behoren de verdachten tot de geweldadige maffiagroep Ndrangheta. Onder de verdachten blijken ook de in Aalsmeer werkende en wonende gebroeders Vincenzo (52) en Giuseppe Crupi (46).

Het bloemenbedrijf blijkt een vehikel te zijn voor meer criminele activiteiten, aldus de krant. De broers Crupi worden ook verdacht van witwassen, faillissementsfraude en van heling van een deel van 250 ton gestolen Zwitserse chocolade van Lindt, ter waarde van 7 miljoen euro.

De broers deden er volgens de krant alles aan om niet op te vallen. Zo smeten zij niet met geld, reden ze in oude auto's en woonde ze in een doodnormale nieuwbouwwoning in Aalsmeer.

In 2013 werd nog een andere Italiaans maffialid Domenico B., opgepakt die eveneens op de bloemenveiling werkzaam was. Hij zou na een geldgeschil met een werknemer van een andere bloemexporteur een aanslag op zijn leven willen plegen. Uiteindelijk steekt de Nederlandse politie daar een stokje voor. De Aalsmeerse exporteigenaar zegt tegenover de krant niets te weten over de vermeende wraakacties. ,,Ik kan nog steeds niet geloven dat hij van de maffia is," zegt de bloemenhandelaar, die in de loop der jaren veelvuldig met de Italiaan is omgegaan. ,,Daarvoor leefde hij veel te sober. Als het echt zo blijkt te zijn, dan is hij wereldkampioen toneelspelen."

Provincie:
Blik op 112: