zondag, 18. oktober 2015 - 10:38 Update: 18-10-2015 16:59

Het blijft Wilders voor de wind gaan in de peilingen

Wilders naar recordhoogte met 37 zetels nu ook in vertrouwen Rutte voorbij
Foto: Archief EHF
Den Haag

Geert Wilders spint garen bij de huidige situatie rond de problematiek van vluchtelingen waar Nederland op dit moment mee kampt.

Uit de laatste peilingen van Maurice de Hond blijkt dat de PVV er 2 zetels bij krijgt en verder stijgt naar een nieuwe recordhoogte van 37 zetels. 'Een niet eerder vertoonde score voor deze partij', aldus De Hond zondag. 

De VVD voelt de pijn en zakt nu 1 zetel en komt daarmee op 19 net onder 20 zetels uit. Dat is voor het eerst sinds begin maart van dit jaar, bij de start van de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten. 

Daarna steeg de VVD toen Premier Rutte als enige bij het RTL-debat op 5 maart aangaf dat uitgereisde jihadisten beter in Syrië konden sneuvelen dan terugkeren. Wilders was toen ziek. De andere zetel snoept Wilders weg bij Partij voor de Dieren.

Vertrouwensscore

Ook de vertrouwensscores laten een kentering zien. Hier streeft Wilders Rutte ook al voorbij. Wilders scoorde altijd een stuk lager dan Rutte. Ook een half jaar geleden was dat het geval met een score van 4,5 voor Rutte en 3,6 voor Wilders. 

Inmiddels scoort Wilders 4,2 en Rutte 3,9. Zelfs onder de kiezers van de VVD uit 2012 scoort Wilders nu iets hoger dan Rutte. Een half jaar geleden scoorde Rutte bij die groep nog 5,9 en Wilders 3,7.

Provincie:
Tag(s):