zondag, 18. oktober 2015 - 15:14 Update: 18-10-2015 21:05

Mensenrechtenadvocaat roept koning op mensenrechten te bespreken tijdens staatsbezoek aan China

'Majesteit, bespreek mensenrechten tijdens staatsbezoek aan China'
Foto: Amnesty International
Amsterdam

De prominente mensenrechtenadvocaat Teng Biao roept de koning en regeringsvertegenwoordigers op om tijdens de economische missie en het staatsbezoek aan China eind oktober de mensenrechten te bespreken. Dit meldt Amnesty zondag.

Het bezoek vindt plaats tijdens een periode van ernstige repressie in het land. Amnesty roept de Nederlandse bewindslieden die afreizen naar China op tijdens het bezoek opheldering te vragen over de verblijfplaats van advocate Wang Yu en aan te dringen op haar onmiddellijk vrijlating. 

Amnesty maakt zich ernstige zorgen om de invoering van een hele reeks nieuwe repressieve wetten. Op basis van deze wetgeving hebben de Chinese autoriteiten vrijwel ongelimiteerde bevoegdheden om vreedzame burgers te arresteren en tot langdurige gevangenisstraffen te veroordelen. 

Dat zij daar gebruik van maken bleek afgelopen zomer toen meer dan 245 advocaten en vreedzame activisten het doelwit werden van politieacties. Dertig van hen worden nog altijd op een onbekende locatie vastgehouden, zijn ‘verdwenen’ of zitten vast. Zij kunnen worden aangeklaagd op grond van strenge veiligheidswetgeving en kunnen tot maximaal 15 jaar cel krijgen.

‘Handel mag nooit een excuus zijn om mensenrechten niet aan de orde te stellen. Als Nederland de vervolging en intimidatie van mensenrechtenadvocaten negeert en enkel over handel spreekt, laten wij dappere mensen en de meest kwetsbare burgers die zij verdedigen, in de steek’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.