zondag, 18. oktober 2015 - 17:45 Update: 18-10-2015 17:51

Koenders heeft China opnieuw aangesproken op mensenrechten

Koenders heeft China opnieuw aangesproken op mensenrechten
Foto: RVD
Den Haag

Tijdens een recent gevoerd tweedaagse overleg in Den Haag en Amsterdam tussen Nederland en China is open en kritisch gesproken over de situatie in beide landen. Dit meldt minister Koenders van Buitenlandse Zaken zondagmiddag.

‘De brede relatie die Nederland en China hebben, biedt de mogelijkheid om uitgebreid en openhartig over dit soort onderwerpen te spreken’, aldus minister Koenders.

Koenders sprak tijdens zijn bezoek aan Peking in juni uitgebreid over mensenrechten met zijn ambtgenoot Wang Yi en bracht ook de mensenrechtenconsultaties op. Wang Yi gaf toen aan dat China ervoor open stond om het volgende overleg binnen enkele maanden te houden. ‘De laatste mensenrechtenconsultaties tussen Nederland en China dateerden van december 2013, dus het was hoog tijd voor een vervolg’, aldus de minister.

De Chinese delegatie onder leiding van de speciale vertegenwoordiger voor de mensenrechten, met afgevaardigden van de Communistische Partij, het Volkscongres en het ministerie van Openbare Veiligheid, was begin oktober in Nederland. De delegaties spraken af om ook in de toekomst weer met elkaar om tafel te gaan. Het is de bedoeling dat de volgende ronde mensenrechtenconsultaties in China plaatsvindt.

Vanzelfsprekend zal ook tijdens het staatsbezoek, dat eind oktober plaatsvindt, aandacht worden besteed aan de mensenrechtensituatie in China. Minister Koenders begeleidt het Koninklijk Paar tijdens het staatsbezoek en zal tevens een brede handelsmissie leiden.

Categorie:
Provincie: