zondag, 18. oktober 2015 - 18:03 Update: 19-10-2015 8:17

'Deze week weer drie grote stakingen ambulancepersoneel'

'Aankomende week weer drie grote stakingen ambulancepersoneel'
Foto: Archief EHF
Utrecht

Deze week legt het ambulancepersoneel op maandag, woensdag en vrijdag in verschillende regio’s, verspreid over Nederland, het werk neer. Dit meldt de FNV zondag.

Alleen spoedgevallen

Al het geplande vervoer vervalt tijdens die uren en ambulances rukken alleen uit in spoedgevallen. Het is de derde week op rij dat er landelijk gestaakt wordt, nadat er al vijf maanden op regionaal niveau acties plaatsvonden. 

‘Ambulancemedewerkers zitten al tien maanden zonder cao’, zegt Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Zelfs na het vonnis van rechtbank Noord-Nederland, gaat werkgever Ambulancezorg Nederland nog steeds niet in op onze eisen voor meer koopkracht, een verantwoord ouderenbeleid en goede afspraken over arbeidsomstandigheden.’

Tijdens de werkonderbreking blijven ambulancemedewerkers op hun eigen standplaats waar ze zich bezig houden met bijscholing of flyeracties. Fred Seifert: ‘We willen duidelijke afspraken over een fatsoenlijke structurele loonsverhoging van 2,5%. Daarnaast vormen de onregelmatigheidstoeslag (ORT) en overwerkvergoeding voor veel medewerkers een vast deel van hun inkomsten. Het is voor ons onaanvaardbaar dat de AZN hieraan wil tornen. De rechter heeft ons onlangs in het gelijk gesteld toen we namens een lid een zaak aanspanden over doorbetaling van ORT tijdens vakantie. De werkgever en de AZN moeten zich nu aan deze uitspraak houden die door het Europese Hof is bepaald.’       

Waar wordt gestaakt?   

Op maandag 19 oktober van 12.00 tot 16.00 uur in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Noord-Holland noord, Gelderland zuid en Kennemerland. Op woensdag 21 oktober van 10.00 tot 14.00 uur in de Gooi en Vechtstreek en van 12.00 tot 16.00 uur in Flevoland, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Noord-Holland noord, Kennemerland en Gelderland zuid. Op vrijdag 23 oktober van 12.00 tot 16.00 uur in Amsterdam, Rotterdam, Kennemerland, Noord-Holland noord en Flevoland en van 14.00 tot 18.00 uur in Utrecht.

Provincie:
Blik op 112: