zondag, 18. oktober 2015 - 20:32 Update: 19-10-2015 10:01

Neergestoken Duitse politica is nieuwe burgemeester van Keulen

Neergestoken burgemeester-kandidaat (58) Keulen krijgt meeste stemmen
Foto: Facebook
Köln

De burgemeesterskandidaat Henriette Reker (58) is zondag gekozen tot nieuwe burgemeester van Keulen. Dit heeft stad zondagavond bekendgemaakt.

Neergestoken

Reker, die afgelopen zaterdag tijdens een wervingscampagne in de stad werd neergestoken en daarbij ernstig gewond raakte, behaalde een meerderheid van de stemmen met ruim 52%. 

De partijloze Reker bleef ruim voor SPD-kandidaat Jochen Ott, die 32 procent van de stemmen kreeg. De opkomst was iets meer dan 40 procent. De dag voor de OB-verkiezing werd Reker slachtoffer van een poging tot moord. 

Een 44-jarige man verwondde Reker ernstig met een mes. De burgemeesterskandidaat onderging een spoedoperatie in het ziekenhuis. Ook vier anderen raakten gewond door de moordpoging. Volgens de artsen zal Reker weer volledig herstellen.

De 44-jarige verdachte is door een psychologische expert onderzocht. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie (OM) en de politie is de verdachte toerekeningsvatbaar en zal hij dan ook strafrechtelijke worden vervolgd en moet hij zich voor de rechter verantwoorden. Volgens eerste berichten handelde de man uit onvrede over het vluchtelingenbeleid.