maandag, 19. oktober 2015 - 15:15 Update: 19-10-2015 16:30

Platini reageert:'Geld interesseert me niet'

Platini reageert:'Geld interesseert me niet'
Foto: Archief EHF

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Michel Platini heeft eindelijk gereageerd op zijn schorsing door de ethische commissie van de FIFA, voor het ontvangen van een dubieuze betaling in 2011. Volgens de Fransman is er echter geen vuiltje aan de lucht: ¨Ik heb keurig belasting betaald¨.

De huidige voorzitter van de UEFA denkt dat de oorzaak van de hele affaire nog steeds te vinden is bij Sepp Blatter, die hem volgens eigen zeggen kapot wil maken sinds Platini zich openlijk tegen Blatter heeft gekeerd in de strijd om het voorzitterschap van de FIFA.

De samenwerking tussen de twee gaat terug tot 1998, toen Platini na het WK voetbal in Frankrijk assistent werd van nieuwbakken FIFA-voorzitter Blatter. In overleg kwamen beide heren toen tot een salarisbepaling voor de diensten als rechterhand van Blatter. ¨Hij (Blatter, ELF) vroeg wat ik voor die dienst wilde hebben. Ik stelde een miljoen per jaar voor. Hij vroeg nog in welke valuta, maar dat maakte me niet uit. Destijds was er nog geen euro dus werd het 1 miljoen Zwitserse frank¨, zo vertelt hij in een uitgebreid interview met Le Monde.

Tussen 1998 en 2002 is Platini in dienst van Blatter, voordat hij zelf bestuurslid wordt van de FIFA. "Ik vergezelde Blatter vaak tijdens zijn zakelijke reizen. Vele mensen binnen de FIFA kunnen getuigen dat ik echt heb gewerkt voor mijn geld." 

Er is echter sprake van een betalingsachterstand en het duurt tot 2011 voordat Platini zijn handje ophoudt en de boel alsnog declareert:  "Daar heb ik een rekenfout gemaakt. Ik heb bij die declaratie de eerdere betaling verkeerd onthouden en heb viermaal 500.000 Zwitserse frank gedeclareerd (in plaats van viermaal 700.000 Zwitserse frank, red.). Die twee miljoen werd tien dagen later betaald en daar heb ik keurig belasting over betaald."

Overigens was er volgens de potentiële troonopvolger van de FIFA geen kwade zin in het spel: " Geld heeft me eigenlijk nooit echt geïnteresseerd, ik heb er genoeg van dus kijk ik er verder ook niet echt naar om."

Categorie:
Tag(s):