maandag, 19. oktober 2015 - 16:58 Update: 19-10-2015 17:30

'Kortere verhoren vluchtelingen vanwege werkdruk'

'Kortere verhoren vluchtelingen vanwege werkdruk'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Om de druk van de hoge asielinstroom bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) in Ter Apel en ook in de aanmeldcentra in Zevenaar en Den Bosch te verminderen is besloten om een intakefaciliteit in te richten bij de Politie in Amsterdam. Dit heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt.

De bedoeling is dat de IND op deze locatie zo’n 120 aanmeldgehoren per dag gaat afnemen. Het gaat om asielzoekers die al geïdentificeerd en geregistreerd zijn en in de (nood)opvang verblijven. Na het gehoor wordt de asielzoeker weer teruggebracht naar de opvang.

Maandag meldde het AD al dat vanwege de hoge werkdruk asielzoekers veel korter worden verhoord dan een paar maanden geleden. 'Het kan gevolgen hebben voor de asielzoeker én voor het zicht op de stroom vluchtelingen die naar Nederland komt', stellen de Vereniging van Asieladvocaten en Juristen Nederland (VAJN) en VluchtelingenWerk in de krant.

'Kortere verhoren'

'We merken dat het eerste en tweede verhoor van Syriërs en Eritreeërs de laatste tijd steeds sneller wordt afgehandeld,' zegt Loes Vellenga, voorzitter van de VAJN. 'Vaak besloegen de verslagen van dat tweede gehoor twintig kantjes, nu zijn het er soms nog maar vijf,' laat asieladvocaat Michael Yap tegenover de krant weten. 

Lees alles over:
Provincie: