maandag, 19. oktober 2015 - 17:33 Update: 19-10-2015 17:44

Koenders dringt bij Tsipras aan op Griekse registratie vluchtelingen

Koenders dringt bij Tsipras aan op Griekse registratie vluchtelingen
Foto: RVD
Athene/Den Haag

Maandag heeft Minister Koenders in Griekenland aangedrongen om haast te maken met de activering van de Griekse hotspots – locaties waar vluchtelingen aankomen en worden herverdeeld over andere EU-landen. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandagmiddag.

Koenders deed dit in gesprekken met premier Alexis Tsipras en collega minister Nikolaos Kotzias in Athene, in de marge van een internationale conferentie over bedreiging van religieuze minderheden in het Midden-Oosten.

​Hotspots

‘Het is van groot belang dat deze hotspots werken, zodat vluchtelingen niet zomaar, vaak anoniem, doorstromen naar de rest van Europa’, stelt Koenders. ‘Ik heb hier met eigen ogen gezien onder welke forse druk Griekenland staat door de grote instroom. Behalve Syriers stranden hier onder meer ook Afghanen en Pakistanen. Alleen een evenwichtige verdeling kan deze druk aan de rand van Europa verminderen. Maar dan moeten de hotspots hier wel goed werken’, zei de minister na zijn bezoek aan Eleonas, een opvanglocatie voor vluchtelingen aan de rand van Athene.

De minister benadrukte in Athene nogmaals dat de Europese Unie haar verantwoordelijkheid moet nemen. ‘Griekenland moet effectiever te werk gaan, maar ook de gehele EU. Europa kan de landen aan de buitengrenzen van Europa, waaronder Griekenland, niet in de kou laten staan. Saamhorigheid is cruciaal om deze crisis het hoofd te bieden’, stelt Koenders.

Migratieproblemen

Koenders sprak ook uitgebreid over het migratieprobleem met de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Griekse Secretaris-Generaal voor Bevolking en Sociale Cohesie Vasileios Papadopoulos. 'De Grieken hebben aangegeven dat zij graag kennis en expertise willen uitwisselen met Nederland op het gebied van migratie. We gaan samen, ook in EU-verband, zoeken naar mogelijkheden om mankracht en kennis te delen’, aldus de minister. 

Lees alles over:
Categorie: