maandag, 19. oktober 2015 - 18:50

'Afgelopen week 300 minder asielzoekers naar Nederland'

Afgelopen week 300 minder asielzoekers naar Nederland
Foto: Archief BON ter Illustratie
Den Haag

Afgelopen week (12 oktober – 18 oktober) kwamen er ongeveer 2.200 asielzoekers naar Nederland. De week ervoor was de asielinstroom 2.500.

Uit deze lichte daling kunnen geen conclusies worden getrokken over de ontwikkeling van de asielinstroom. Die blijft moeilijk voorspelbaar, zo stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Met een instroom van 2.200 asielzoekers is de asielinstroom nog steeds substantieel hoger dan in voorgaande maanden en jaren.

In de afgelopen maand varieerde de wekelijkse instroom tussen de 2.200 en 4.200, terwijl per week ongeveer 500 mensen met een verblijfsvergunning – vergunninghouders - uitstromen van azc’s naar huisvesting in gemeenten. De druk op de opvang van asielzoekers in azc’s en noodopvanglocaties is daardoor nog steeds groot. Daardoor moet nog steeds een beroep worden gedaan op gemeenten voor nieuwe opvanglocaties en crisisnoodopvang in bijvoorbeeld sporthallen.

Om de azc’s te gebruiken waarvoor hij is bedoeld – de opvang van asielzoekers – werkt het kabinet samen met provincies en gemeenten om de doorstroom van vergunninghouders van azc’s naar huisvesting in gemeenten te bevorderen. Gemeenten hebben toegezegd om in het komende halfjaar 10.000 vergunninghouders onderdak te zullen bieden in tijdelijke huisvesting, zoals leegstaande verzorgingshuizen. Daarnaast wordt er samen met de provincies gekeken naar de realisatie van grootschalige noodopvang.

Lees alles over:
Provincie:
Tag(s):