maandag, 19. oktober 2015 - 21:16 Update: 19-10-2015 23:42

Grootste NAVO-oefening sinds 2002 met 36.000 militairen van start gegaan

Groote NAVO-oefening sinds 2002 van start gegaan
Foto: Defensie
Den Haag

Maandag is de grootste NAVO-oefening sinds 2002 van start gegaan. Maar liefst 36.000 militairen uit meer dan 30 landen, 70 schepen, 200 vliegtuigen. Zomaar wat getallen uit de grootste NAVO oefening sinds 2002. Vandaag is die begonnen in Italië, Portugal, Spanje en op het daarbij behorende zeegebied.

Onder de noemer Trident Juncture wil de NAVO aantonen in staat te zijn een complex scenario uit te voeren om bondgenoten vertrouwen te geven en tegenstanders af te schrikken. Hoewel met 5 schepen de Nederlandse hoofdrol tijdens de internationale oefening is weggelegd voor de Koninklijke Marine, spelen ook land- en luchtmachteenheden een rol.

Tot 5 november voeren mariniers verschillende amfibische operaties uit waarbij ze vanaf zee op het strand van het Spaanse Sierra Del Retin landen. Landmachtmilitairen beschermen hun marinecollega’s met luchtverdedigingsmiddelen tegen eventuele aanvallen vanuit de lucht. Overigens is dit niet de enige taak van het Stingerpeloton. Dat helpt ook schepen die zelf niet beschikken over luchtverdedigingssystemen.

Voor het transport van troepen en materieel, en eventueel voor het vervoer van gewonden, staat de luchtmacht paraat met helikopters en een KDC-10 transportvliegtuig. Dit verplaatst niet alleen militairen en vracht, maar tankt tijdens Trident Juncture ook vliegtuigen bij in de lucht.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):