dinsdag, 20. oktober 2015 - 11:35

'Nederlanders leven 2,5 maand korter door gesjoemel met uitlaatgassen'

'Nederlanders leven 2,5 maand korter door gesjoemel met uitlaatgassen'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Gesjoemel van autofabrikanten met de uitstoot van auto's zorgt voor extra ziekte en vroegtijdige sterfte in Nederland. Doordat auto's niet aan de Europese uitstootnormen voldoen, gaan bewoners aan drukke straten gemiddeld twee en een halve maand eerder dood. Dat blijkt uit berekeningen van Milieudefensie op basis van cijfers van het RIVM.

Het Nederlandse wagenpark stoot in de praktijk 50 procent meer stikstofoxiden uit dan wanneer alle auto's aan de uitstootnormen zouden voldoen: 74 miljoen kg per jaar in plaats van 50 miljoen kg. Een derde van alle stikstofdioxide in onze lucht is dus 'sjoemelstikstof'.

Dankzij gesjoemel haalt Nederland Europese luchtkwaliteitsnormen niet

Het gerommel met de uitstoot zorgt er ook voor dat Nederland de Europese wet overtreedt. Sinds 1 januari van dit jaar moet Nederland voldoen aan de Europese concentratienorm voor stikstofdioxide. Het is nu al duidelijk dat we dat lang niet overal gaan halen en dan is Nederland officieel in overtreding. Europa kan ons hiervoor hoge boetes opleggen. Als alle auto's in de praktijk hadden voldaan aan de uitstootnormen, zouden er volgens het RIVM nu vrijwel geen overschrijdingen van die concentratienorm meer zijn.

Tot 2,5 maand levensverlies

Het RIVM berekende dat de concentraties stikstofdioxide in onze buitenlucht gemiddeld voor alle inwoners van Nederland 2 microgram/m3 lager zouden liggen dan nu, als auto's in de praktijk zouden voldoen aan de Europese uitstootnormen. Op plaatsen met veel verkeer kan dat oplopen tot 5 a 10 microgram/m3. “Dat zijn enorme verschillen”, volgens specialist luchtkwaliteit Anne Knol van Milieudefensie. “Gemiddeld leven mensen langs drukke wegen tot wel twee en een halve maand korter. Dat komt nog bovenop het effect van al die andere luchtvervuiling, dat is puur het effect van het gesjoemel.”
 

Categorie:
Provincie: