dinsdag, 20. oktober 2015 - 11:39

Giraffe geboren in Artis

Giraffe geboren in Artis
Foto: Artis
Amsterdam

In Artis is op 19 oktober om 01.30 uur een giraffe geboren. De dierverzorgers troffen hem op maandagochtend aan in de stal. Het is een hengst. Het is de tweede geboorte van een giraffe in Artis in 2015.

Op 28 juli werd de eerste giraffe geboren, die goed is opgenomen in de kudde. De kudde bestaat nu uit acht giraffen; vijf merries en drie hengsten. Het veulen drinkt bij zijn moeder. Het is belangrijk dat een jong binnen 24 uur bij de moeder drinkt om te overleven. De dierverzorgers houden het jong en de moeder nauwlettend in de gaten. 

Platte hoorns

Bij de geboorte staan de twee hoorns nog plat op het hoofd van het veulen. Ze zijn van kraakbeen en zijn nog week. Na een paar dagen gaan de hoorns overeind staan. Verder hebben pasgeboren giraffen zachte hoeven, deze worden binnen enkele dagen hard.

Rechtopstaand

Een giraffenbevalling is bijzonder omdat de moeder het veulen rechtopstaand werpt. Hierdoor maakt het jong een val van bijna twee meter. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het een veilige landing op de zij maakt. Giraffen staan en lopen snel na de geboorte, om met de kudde mee te kunnen bij gevaar, wat noodzakelijk is voor een giraffe in het wild. De draagtijd van een giraffe is ongeveer vijftien maanden. De zoogtijd duurt ongeveer een jaar.

Netgiraffen

De giraffen in Natura Artis Magistra zijn netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata), dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. Artis heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. 

Provincie:
Tag(s):