dinsdag, 20. oktober 2015 - 18:37 Update: 20-10-2015 23:26

Nederland krijgt ook dit jaar nacalculatie uit Brussel

Nederland moet nieuwe Europese naheffing van 446 miljoen euro betalen
Foto: Min. van Financiën
Den Haag

Nederland moet in een nieuwe nacalculatie ruim 446 miljoen Euro aan de Europese Commissie betalen. Dit schrijft minister Dijsselbloem dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

'Uit de nacalculatie van de grondslagen voor de btw- en bni-afdrachten volgt een netto nabetaling ter grootte van 446,2 miljoen euro voor Nederland', aldus Dijsselbloem. In de achtste aanvullende begroting presenteert de Europese Commissie de gevolgen voor de nationale afdrachten van de nacalculatie van de grondslagen voor de btw- en bni-afdracht. 

De Europese Commissie voert de jaarlijkse nacalculatie uit op basis van de uitvoeringsverordening van het Eigen Middelenbesluit.

In de nacalculatie worden eerder betaalde afdrachten op basis van de btw- en bni-grondslag geactualiseerd op basis van de meest recente realisaties van de btw- en bni-grondslagen. De wijzigingen in deze aanvullende begroting hebben betrekking op de begroting voor 2015 en hebben geen effect op de raming van de Nederlandse afdrachten in latere jaren. 

De Nederlandse netto nacalculatie is groot vergeleken met de overige lidstaten. Naast Nederland zorgt de nacalculatie ook in onder andere Bulgarije, Ierland en Luxemburg voor aanzienlijke bruto nabetalingen. Van de 28 lidstaten zorgt de nacalculatie in 16 lidstaten voor een netto nabetaling; de overige lidstaten worden gecompenseerd voor in eerdere jaren te veel betaalde afdrachten. 

De omvang van de Nederlandse nacalculatie kent twee oorzaken. In eerste instantie heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met De Nederlandsche Bank (DNB) dit jaar een nieuw gezamenlijk onderzoek afgerond om de nationale rekeningen en de betalingsbalans beter op elkaar te laten aansluiten. Mede als gevolg van dit onderzoek komt het Nederlands bni over de jaren 2011-2014 hoger uit. De opwaartse bijstellingen van het Nederlands bni als gevolg van dit onderzoek lopen mee in deze nacalculatie en zorgen voor bruto nabetalingen in de jaren 2011-2014. 

In tweede instantie loopt de vorig jaar door het CBS afgeronde bronnenrevisie mee in de nacalculatie over het jaar 2014. De bronnenrevisie over de jaren 2011-2013 (en eerder) is meegenomen in de nacalculatie van de grondslagen die vorig jaar is uitgevoerd. 

Categorie:
Provincie: