woensdag, 21. oktober 2015 - 12:39 Update: 21-10-2015 13:08

Amsterdam moet snel een gebouw voor islamitische school regelen

Amsterdam moet snel een gebouw voor islamitische school regelen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Voor 1 september 2017 moet het Amsterdamse Stadsbestuur een gebouw ter beschikking stellen voor brugklassen van een nieuwe islamitische scholengemeenschap.

Met die uitspraak maakte de raad van State een einde aan het langlopende geschil hierover tussen het stadsbestuur en de Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam. Amsterdam weigert al sinds 2012 huisvesting te bieden aan een nieuwe islamitische scholengemeenschap aan de Jacob Geelstraat waar eerder het Islamitisch College Amsterdam was gevestigd. De stad kan niet in beroep tegen de uitspraak. Dit melden verschillende media woensdag.

De bestuurders van de stichting waren ook betrokken bij het Islamitisch College Amsterdam. Die school moest in 2010 sluiten, omdat de kwaliteit van het onderwijs te slecht was. De stichting wil een gebouw voor duizend leerlingen, maar kan alleen de komst van 186 brugklassers aannemelijk maken, zegt de bestuursrechter. Omdat dus niet duidelijk is hoeveel leerlingen in hogere klassen instromen, hoeft de gemeente ook niet voor onderdak voor duizend scholieren te zorgen.

In juni van dit jaar zei staatssecretaris Dekker nog dat hij heel kritisch zal kijken naar een verzoek van de stichting voor geld. Dekker: 'Er hebben in het verleden zich een paar dingen voorgedaan, ook met de zittende bestuurders, waardoor ik weinig vertrouwen heb dat dit een goede school kan worden'.