woensdag, 21. oktober 2015 - 13:15 Update: 21-10-2015 13:23

Meer scheidingen door aantrekkende economie

Meer scheidingen door aantrekkende economie
Foto: Archief EHF
Eindhoven

De economie trekt aan, en dat heeft in 2014 gezorgd voor 5% meer scheidingen dan het jaar daarvoor.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “De stap om uit elkaar te gaan is gemakkelijker geworden nu het economisch wat beter gaat,” zegt scheidingsmediator Marga Steenmeijer in het AD.

Scheiding door betere kansen op de woningmarkt

Uit een persbericht van CBS bleek vorige maand dat er in 2014 ruim 35 duizend echtscheidingen plaatsvonden, zo’n 5% meer dan in 2013. Waar we in de crisisjaren zagen dat het aantal echtscheidingen afnam, zitten we met dit aantal weer op het niveau van 2008. “Het gaat om uitstelgedrag,” legt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS, uit.

“Als je je koophuis niet kunt verkopen, of alleen met schuld, blijf je wel even bij elkaar. Vaak zie je dat een van de partners al uit huis is gegaan maar dat het stel officieel nog getrouwd is.” Doordat de huizenmarkt aantrekt en woningen gemakkelijker verkocht worden, kunnen mensen nu ook officieel uit elkaar.

Scheiding op latere leeftijd

Opvallend is dat de huwelijken die eindigen in een scheidingen over het algemeen langer duren, en dat bovendien de gemiddelde scheidingsleeftijd hoger ligt. Mannen zijn tegenwoordig gemiddeld 46 als ze scheiden en vrouwen gemiddeld 43 jaar oud. Dit is in beide gevallen een stijging van drie jaar ten opzichte van 2013, waarin mannen en vrouwen respectievelijk 43 en 40 jaar oud waren als ze scheidden.

Bovendien zijn er relatief steeds meer 50plus-scheidingen. Oorzaken van deze trends zijn onder andere dat koppels tegenwoordig vaak op latere leeftijd in het huwelijksbootje stappen dan voorheen, en dat het ook voor oudere mensen niet meer gewoon is om bij elkaar te blijven als verplichting. “De normverandering waarmee je bij elkaar blijft omdat je van elkaar houdt en niet omdat het verplicht is, is nog steeds gaande,” aldus Latten. 

Gemakkelijk scheiden

Wat bovendien reden kan zijn voor de echtscheidingsboost is de versoepelde procedure. Zo hebben stellen die uit elkaar willen tegenwoordig niet alleen de mogelijkheid om de normale echtscheidingsprocedure te volgen, maar kunnen ze bovendien hun echtscheiding online regelen of zelfs scheiden zonder advocaat.

Maar het gemak van scheiden en de vergrijzing van mensen in scheiding zijn waarschijnlijk niet als hoofdoorzaken aan te wijzen voor het grote verschil in aantal scheidingen tussen 2013 en 2014. Want hoewel scheiden inderdaad steeds eenvoudiger en onder ouderen steeds meer geaccepteerd wordt, lijkt het einde van de economische crisis toch de grootste oorzaak van deze inhaalslag.

Categorie:
Provincie: