woensdag, 21. oktober 2015 - 14:45 Update: 21-10-2015 14:50

OM eist betaling door recyclingbedrijf van 1,8 miljoen euro

OM eist betaling door recyclingbedrijf van 1,8 miljoen euro
Foto: Archief EHF
Moerdijk/Breda

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdagochtend voor de rechtbank in Breda geëist dat het bedrijf TOP Moerdijk 1.800.000 euro moet betalen aan de Staat.

 'Dit omdat het bedrijf volgens het OM dit geld heeft bespaard door de vergunning niet na te leven bij het afvoeren van zwaar vervuilde afvoerstromen', meldt het OM woensdagmiddag. Het recyclingbedrijf werd hier in 2013 voor veroordeeld.

Het bedrijf voerde in 2007 en 2008 zwaar vervuilde afvoerstromen niet verantwoord af, waardoor de bodem onder het bedrijventerrein in Moerdijk verontreinigd kon worden. In 2007 en 2008 was het op het bedrijf aanwezige rioleringssysteem om afvalwaterstromen te scheiden verstopt geraakt door slecht onderhoud. 

Hierdoor konden de afvalstromen niet meer gescheiden worden, zoals wel moest volgens de vergunning. De verschillende afvalwaterstromen werden bij elkaar opgeslagen. Vervolgens werden ze met een sproeiwagen verspreid over de op het terrein opgeslagen (gereinigde) grond en over delen van het terrein die niet van een vloeistofdichte vloer waren voorzien. Het afvalwater kon van het terrein afstromen naar lager gelegen onverharde delen. Het vervuilde water kwam zo in de bodem terecht.

Het verantwoord afvoeren van zwaar verontreinigde afvoerstromen kost geld. Door de zwaar verontreinigde afvoerstromen niet verantwoord af te voeren, heeft het OM berekend dat het  bedrijf circa 1.800.000 euro heeft bespaard.  Het bedrijf haalde hiermee een oneerlijk concurrentievoordeel ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden. Dat is ernstig, vindt het OM. 

Deze vorm van organisatiecriminaliteit leidt tot verlies van vertrouwen in het bedrijfsleven en de eerlijkheid van het economisch verkeer. Misdaad mag niet lonen, daarom vindt het OM dat het bedrijf 1.800.000 euro moet betalen aan de staat. De rechtbank doet uitspraak op 2 december.

Categorie:
Provincie: