woensdag, 21. oktober 2015 - 16:24 Update: 21-10-2015 17:29

GroenLinks stapt uit Arnhemse coalitie om bouwkwestie

GroenLinks stapt uit Arnhemse coalitie om bouwkwestie
Foto: Archief EHF
Arnhem

GroenLinks is uit de coalitie in Arnhem gestapt. Dit heet GroenLinks Arnhem woensdag bekendgemaakt.

'De coalitieafspraak over de gebiedsvisie werd niet nageleefd door de andere coalitiepartners. De gebiedsvisie geeft ruimte voor een bescheiden aantal ondersteunende woningen in Stadsblokken. Ondersteunde woningbouw zou ondersteunend zijn aan natuur, cultuur en recreatie', meldt Groenlinks Arnhem. 

Coalitiepartners D66, SP en CDA vonden dat veel meer woningen mogelijk moeten zijn dan de gebiedsvisie toelaat. Fractievoorzitter Cathelijne Bouwkamp: “GroenLinks strijdt al ruim 10 jaar voor een groen Stadsblokken-Meinerswijk. Het bouwen van een woonwijk met meer dan honderd woningen past niet in de groene gebiedsvisie die is vastgesteld.”

Voordat GroenLinks een nieuwe wethouder wilde voordragen, wilde GroenLinks duidelijkheid over het dossier Stadsblokken-Meinerswijk. De fractie ontving signalen dat de ondersteunde woningbouw en het groene karakter van de gebiedsvisie ter discussie stond bij andere coalitiepartners. De afgelopen weken is er intensief overleg geweest tussen de coalitiepartners en GroenLinks. 

Daaruit bleek dat er geen compromis mogelijk was. Voor GroenLinks staat een groen Stadsblokken-Meinerswijk voorop. Cathelijne Bouwkamp: “Het bouwen van een woonwijk in deze groene uiterwaarden is niet volgens de afspraak. Wij hebben een belofte gedaan aan de kiezer, deze willen wij nakomen.”

De gebiedsvisie is voor GroenLinks leidend. Ook omdat deze gebiedsvisie met de stad is opgesteld. GroenLinks heeft deze coalitieafspraak ingebracht tijdens de onderhandelingen en wilde daar graag aan vasthouden. De fractie voelt zich daarin gesterkt door de leden. GroenLinks zal niet langer deel uitmaken van de coalitie en geen nieuwe wethouder voordragen.

Provincie: