woensdag, 21. oktober 2015 - 20:08 Update: 22-10-2015 11:30

Vijf aanhoudingen voor grootschalige drugssmokkel

Vijf aanhoudingen voor grootschalige drugssmokkel
Foto: Marechausse Schiphol
Schiphol

Het CargoHarc-team Schiphol heeft vijf verdachten aangehouden in een groot onderzoek. Zij worden ervan verdacht duizenden kilo’s verdovende middelen het land te hebben binnen gesmokkeld via Schiphol en de haven van Rotterdam.

Het CargoHarc-team Schiphol (een samenwerkingsverband van Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane) is onder leiding van het OM Noord Holland een onderzoek gestart, nadat op 1 augustus 2015 tijdens een douanecontrole op Schiphol ongeveer 550 kilogram cocaïne werd ontdekt. Deze partij werd vervolgens door het CargoHarc-team in beslag genomen. De cocaïne was verstopt in een vrachtzending uit Zuid Afrika.

Tijdens het onderzoek kreeg het CargoHarc-team zicht op de voorbereiding op de invoer van nog een zending verdovende middelen. Dit leidde ertoe dat het rechercheteam op 23 september 2015 ingreep en 5700 kilogram marihuana in beslag nam toen dit Nederland werd binnengesmokkeld. Deze partij was verstopt in een container afkomstig uit Ghana die via de haven van Rotterdam was ingevoerd. Het team greep in toen de partij bij een loods in Zevenhuizen werd afgeleverd. 
Tijdens deze inval op 23 september werden er door het arrestatieteam drie verdachten aangehouden en een vuurwapen aangetroffen.

Woensdagochtend 21 oktober werden nog twee verdachten aangehouden. Zij zijn in verzekering gesteld en worden vrijdag geleid voor de Rechter Commissaris. 
De drie eerder aangehouden verdachten zitten in voorlopige hechtenis . Alle verdachten zijn Nederlandse mannen in de leeftijd van 37 tot 48 jaar oud en komen uit Utrecht, Alphen a/d Rijn en IJsselstein.

Op dit moment gaat het onderzoek verder en is er samenwerking met de opsporingsdiensten in Ghana en Zuid Afrika.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):