donderdag, 22. oktober 2015 - 12:56 Update: 22-10-2015 20:44

Soldaat gevonden in dramatische pose

Soldaat gevonden in dramatische pose
Foto: Gem Nijmegen
Soldaat gevonden in dramatische pose
Foto: Nijmegen
Nijmegen

Op 28 oktober staat het gemeentelijk archeologiedepot in Nijmegen open voor publiek. Bijzondere vondst die te zien is, is de 17e of 18e eeuwse soldaat die in een dramatische pose is gevonden in de Waalsprong bij fort Knodsenburg.

Het skelet met toebehoren is met zand en al in een blok geborgen. Na de open dag start het onderzoek en wordt alles uit elkaar gehaald. Daarnaast toont het depot vondsten uit het Waalfront (van de publieksopgraving Nijmegen Graaft!) en de opgraving die nu plaatsvindt bij De Bastei/Stratemakerstoren.

Opgraving rond fort

Het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen biedt een unieke kans om de soldaat te zien, die in de  late  17e of vroege 18e eeuw is gesneuveld bij het fort Knodsenburg. De soldaat kwam tevoorschijn tijdens een van de opgravingen rondom het fort. Hier  worden  al een paar jaar opgravingen uitgevoerd door de gemeente Nijmegen en archeologisch adviesbureau RAAP. Dit vanwege het graven van de nevengeul van de Waal, een van de projecten van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier.

Het lichaam van de soldaat was met uitrusting en al in een greppel terecht gekomen en is daar blijven liggen, zonder dat de andere soldaten de kans hebben gekregen om hem netjes te begraven. Nadat hij weer is ontdekt, is hij met de omliggende grond gelicht en naar het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen vervoerd.

Meer onderzoek

Binnenkort start het onderzoek aan de restanten van de soldaat zelf. Zo zal een fysisch antropoloog  het botmateriaal onderzoeken en een specialist op het gebied van metaal gaat de metalen objecten onderzoeken die nog om hem heen en onder hem liggen.

Maar voor al dat onderzoek moet alles van zijn plaats en zal de soldaat zoals hij bij de opgraving is gevonden, niet  meer intact zijn. De open depotdag is de laatste mogelijkheid om hem te zien zoals hij te voorschijn is gekomen.

Provincie:
Tag(s):