donderdag, 22. oktober 2015 - 21:57 Update: 22-10-2015 22:06

Pasgeboren giraffeveulen zet eerste stappen buiten

Pasgeboren giraffeveulen zet eerste stappen buiten
Foto: Artis, Artis Ronald van Weeren
Amsterdam

Het pasgeboren giraffeveulen in Artis is donderdagmiddag om 14.00 uur voor het eerst naar buiten gegaan, onder toeziend oog van honderden bezoekers.

Zondagnacht 19 oktober rond 01.30 uur is het veulen geboren. Het is een hengst. Het is de tweede geboorte van een giraffe in Artis in 2015. Op 28 juli werd de eerste giraffe geboren, die goed is opgenomen in de kudde. De kudde bestaat nu uit acht giraffen; vijf merries en drie hengsten.

Het veulen drinkt bij zijn moeder. Het is belangrijk dat een jong binnen 24 uur bij de moeder drinkt om te overleven. De dierverzorgers houden het jong en de moeder nauwlettend in de gaten.

Platte hoorns

Bij de geboorte staan de twee hoorns nog plat op de kop van het veulen. Ze zijn van kraakbeen en zijn nog week. Na een paar dagen gaan de hoorns overeind staan. Verder hebben pasgeboren giraffen zachte hoeven, deze worden binnen enkele dagen hard. 

Rechtopstaand

Een giraffenbevalling is bijzonder omdat de moeder het veulen rechtopstaand werpt. Hierdoor maakt het jong een val van bijna twee meter. Tijdens de val draait het jong zich, zodat het een veilige landing op de zij maakt. Giraffen staan en lopen snel na de geboorte, om met de kudde mee te kunnen bij gevaar, wat noodzakelijk is voor een giraffe in het wild. De draagtijd van een giraffe is ongeveer vijftien maanden. De zoogtijd duurt ongeveer een jaar.

Provincie:
Tag(s):