donderdag, 22. oktober 2015 - 22:14 Update: 23-10-2015 8:42

Weer levenslang geëist tegen liquidatieverdachte Staatsliedenbuurt Hamza B.

Justitie Marokko eist weer levenslang tegen liquidatieverdachte Hamza B.
Foto: Archief EHF
Tanger/Amsterdam

In Tanger in Marokko is tegen de Amsterdamse crimineel Hamza B. in hoger beroep weer levenslang geëist vanwege zijn aandeel in de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in 2012.

De 27-jarige Marokkaanse Amsterdammer zou één van de huurmoordenaars zijn die op 29 december 2012 twee Amsterdamse criminelen liquideerde. Daarnaast zou hij een derde persoon hebben beschoten en twee motoragenten van dichtbij hebben beschoten met een kalasjnikov. Dit meldt het Parool donderdag.

Hamza B. kreeg eerder 20 jaar cel opgelegd. Dit in tegenstelling tot twee medeverdachten die wel levenslang kregen. De rechtbank werd daarna beschuldigd van corruptie. Volgens de ex-zwager van Hamza B. zouden rechters enkele tonnen van B. hebben aangenomen.

Maar het Hof van Cassatie in Marokko vond dat er te weinig bewijs was voor corruptie en dat het hoger beroep gewoon behandeld kan worden. De advocaat van B. schreeuwde tijdens de zitting dat de Amsterdamse politie ' last heeft extreem rechtse sympathieën en koloniale motieven had om Hamza B. veroordeeld te krijgen'. 

De aanklager vindt dat er genoeg bewijs is om B. net als zijn medeverdachten levenslang te geven, zo meldt de krant. B. staat in Marokko terecht, omdat hij daar in juni 2013 op de luchthaven van Tanger werd opgepakt. Aangezien Marokko geen eigen onderdanen uitlevert, heeft het land op verzoek van de Nederlandse justitie de vervolging overgenomen.