donderdag, 22. oktober 2015 - 23:54 Update: 23-10-2015 13:46

Vluchtelingen maken via social media jacht op oorlogsmisdadigers in Europa

Netwerk van vluchtelingen maakt via social media jacht op oorlogsmisdadigers
Foto: Archief EHF
Hilversum

Een netwerk van vluchtelingen uit Syrië en Irak zoekt op social media naar oorlogsmisdadigers die samen met de vele asielzoekers in Europa zijn terechtgekomen.

Om mensen te signaleren die bijvoorbeeld actief hebben deelgenomen aan de oorlog in Syrië, verspreiden ze hun foto's via sociale media zoals Facebook en Twitter. De meeste leden van terreurorganisaties zouden zich in ons land, Duitsland, Finland en Oostenrijk bevinden. Dit meldt EenVandaag donderdag.

Een van die vluchtelingen is Salem Kurdi. In de uitzending van EenVandaag vertelt hij zijn verhaal. Hij vluchtte zestien jaar geleden uit Syrië en spoort nu oorlogsmisdadigers op uit zijn land. Volgens hem kan het heel goed zo zijn dat een vluchteling die gemarteld is door persoon X diezelfde persoon tegen gaat komen straks in een asielzoekerscentrum. Kurdi vindt het onbegrijpelijk dat oorlogsmisdadigers in Europa asiel kunnen aanvragen.

Een netwerk van vluchtelingen uit Syrië en Irak heeft nu een speciale facebookpagina geopend: 'Killers in Europe'. Deze facebookpagina toont foto's van vermoedelijke oorlogsmisdadigers. Kurdi  zegt over deze oorlogsmisdadigers in EenVandaag: 'Deze mensen zijn eigenlijk heel dom. Die hebben jarenlang triomfelijk foto's van zichzelf op facebook geplaatst, op hun eigen facebookpagina, stoer met wapens en lichamen op de grond. Ze voelden zich natuurlijk heel veilig op dat moment en nu kijken wij dus op hun facebookpagina en zien wij gewoon die foto's terug, die ze plaatsten op hun eigen facebookpagina'.