vrijdag, 23. oktober 2015 - 8:56 Update: 23-10-2015 20:44

'Niemand wilde de kosten betalen voor langere opname Udo D.'

'Vrijlating Udo D. was ordinaire centenkwestie'
Foto: Archief EHF
Leeuwarden

Udo D., de ex-tbs’er die maandag in Leeuwarden een 68-jarige vrouw doorsloeg met een fles en een andere vrouw verwonde, heeft daarvoor nog twee slachtoffers gemaakt. Dit meldt De Telegraaf op basis van vertrouwelijke stukken van justitie.

In het rapport van GGZ Friesland staat dat iedereen die betrokken was bij de behandeling van D. er niet van overtuigd was dat de tbs’er van zijn geestelijke stoornis af was en hierdoor een groot gevaar vormde voor de samenleving.

D. werd op 27 juli door een speciaal team van justitie vanuit de kliniek in Franeker naar de Van Mesdagkliniek overgebracht. In de instelling in Franeker was D. onhandelbaar en levensgevaarlijk door zijn psychotische toestand.

Begin augustus werd Udo D.  vrijgelaten ondanks dat hij gewelddadig en zeer verward was. Bronnen binnen justitie zeggen dat er wel degelijk mogelijkheden waren om D. langer vast te houden. Dit in tegenstelling tot de officiële lezing. Een justitiemedewerker zegt tegenover de krant ‘Niemand wilde de financiële lasten dragen van een langere opname. Het is een ordinaire centenkwestie waar onschuldige burgers nu het slachtoffer van zijn. Eén vrouw heeft deze wantoestand zelfs met haar leven moeten bekopen.’

Provincie: