vrijdag, 23. oktober 2015 - 12:04

Lagere WW-premie door sterkere daling aantal uitkeringen

Lagere WW-premie door sterkere daling aantal uitkeringen
Amsterdam

Het aantal WW-uitkeringen neemt dit jaar naar verwachting met 24.000 af tot 417.000. In 2016 zet de daling door. UWV verwacht dat eind 2016 aan 388.000 mensen een WW-uitkering wordt verstrekt. De daling is sterker dan begin dit jaar werd verwacht.

Veel werkgevers kunnen hierdoor een lagere WW-sectorpremie tegemoet zien. Gemiddeld daalt de sectorpremie met 0,38 procentpunt naar 1,78 procent. Dat is het laagste niveau sinds 2010. De grootste premiedalingen vinden plaats in de aan bouw gerelateerde sectoren. Dit blijkt uit de Nota premievaststelling Sectorfondsen 2016 die UWV vandaag heeft gepubliceerd.

Voor werkgevers uit 46 sectoren daalt de sectorpremie in 2016. De grootste premiedalingen vinden plaats in de aan de bouw gerelateerde sectoren Mortelbedrijf, Stukadoorsbedrijf, Timmerindustrie en Bouwbedrijf. Ondanks de positieve verwachting zullen werkgevers uit 16 sectoren volgend jaar een hogere premie tegemoet zien. De sectoren met een hogere sectorpremie hebben te maken met stijgende WW-lasten (o.m. zuivelindustrie, baggerbedrijf en personenvervoer) of een afname van de sectorale loonsom. Voor de sector met de grootste premiestijging ligt er een specifieke reden aan ten grondslag. Deze sector, Werk en (re)Integratie, is nieuw en maakte voorheen onderdeel uit van de sector Overheid. Hierdoor krijgt deze sector, met een hoog WW-risico, een eigen sectorpremie.

Lastenplafond

​Om te voorkomen dat sectorfondsen in een negatieve spiraal terecht komen, is er een wettelijk lastenplafond. Lasten boven dat plafond worden collectief gedragen. Vorig jaar kwamen zeven sectorfondsen boven dat lastenplafond uit. In 2016 geldt dat alleen nog voor de uitzendsector en het dakdekkersbedrijf.

Categorie: