vrijdag, 23. oktober 2015 - 17:29 Update: 23-10-2015 19:52

Tweede aanhouding na enorme wapenvondst criminele organisatie in Nieuwegein

Tweede aanhouding na vondst wapenarsenaal criminelen in Nieuwegein
Foto: EHF
Nieuwegein

Afgelopen maandag heeft de politie een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden nadat hij in Nieuwegein tevergeefs aan de politie wilde ontkomen in een gestolen Audi RS4 met gestolen kentekenplaten. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bekendgemaakt.

'Hij zat als bijrijder in het voertuig dat uit de bocht vloog en in een sloot belandde. De man raakte daarbij gewond aan zijn rug en ligt in een ziekenhuis. Hij is aangehouden, omdat hij in opdracht van het Landelijk Parket (OM) werd gezocht voor mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van zeer ernstige misdrijven', aldus het OM.

Bivakmuts, handschoenen en slijptol

Ook de bestuurder van de Audi is aangehouden en ingesloten. Er loopt een onderzoek tegen hem bij het Parket Midden Nederland. In de auto zijn onder meer een bivakmuts, handschoenen en een grote slijptol aangetroffen en in beslag genomen.

Wapenarsenaal Nieuwegein

Op 17 april is onder leiding van het Landelijk Parket een strafrechtelijk onderzoek gestart. De politie heeft op 15 juli in een opslagruimte in Nieuwegein een ongekend groot wapenarsenaal aangetroffen: 60 pistolen en revolvers, 9 handgranaten, 36 automatische wapens en flink wat munitie. De politie deed de wapenvondst tijdens een onderzoek naar een groep verdachten die als criminele organisatie met gestolen auto’s en automatische wapens liquidaties mogelijk probeert te maken.

Aangehouden

Op diezelfde dag in juli zijn op verschillende plekken in Nederland in totaal acht verdachten aangehouden. Dinsdag was de eerste pro-formazitting tegen het achttal in de rechtbank in Amsterdam. Zij blijven in voorlopige hechtenis.

Camerabeelden

Op camerabeelden die door de verhuurder van de opslagboxen, die overigens geen verdachte is,  na vordering beschikbaar zijn gesteld aan het onderzoeksteam zijn diverse mensen te zien bij de bewuste boxen waarin wapens lagen opgeslagen. Omdat van een vijftal mensen niet duidelijk was wie zij zijn of waar zij zich bevinden, zijn hun foto’s getoond in Opsporing Verzocht.

Eén van die mensen, die tot dinsdag werd gezocht, is de 43-jarige aangehouden verdachte. Op camerabeeld is vastgelegd hoe hij op zondag 5 juli met een karretje vol spullen richting de opslagboxen loopt, waaronder een van de kluizen waarin op 15 juli wapens aangetroffen zijn. De man die toen in zijn gezelschap was, zit al vast.

Logistiek proces

Geen liquidatie of overval vindt plaats zonder voorbereiding en zonder spullen. Zeer ernstige misdrijven als deze, waarvan in de publieke ruimte doorgaans alleen de ontknoping is te zien, vaak ingrijpend en gruwelijk, kennen altijd een aanloop, een logistiek proces om ze mogelijk te maken. Daders hebben voertuigen nodig, liefst snelle en met valse kentekenplaten. En daders hebben wapens nodig, en tegenwoordig ook niet zelden bakens om hun slachtoffers te kunnen traceren. In het criminele milieu zijn mensen actief met dit logistieke proces van voorbereiding.

Het lopende strafrechtelijk onderzoek beoogt dit logistieke proces in beeld te brengen. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft de 43-jarige verdachte vrijdag in bewaring gesteld voor 14 dagen. De tweede pro-formazitting is op 14 januari 2016. De inhoudelijke behandeling vindt waarschijnlijk plaats in het tweede kwartaal van 2016.

Provincie:
Blik op 112: