vrijdag, 23. oktober 2015 - 18:01 Update: 23-10-2015 20:32

Mexico vreest voor veel doden en grote schade door zwaarste orkaan ooit

Mexico bedreigt door 'Patricia', zwaarste orkaan ooit
Foto: BBC

Met nog maar enkele uren te gaan maakt Mexico zich op voor de zwaarste orkaan ooit die over dit gebied is getrokken. 'Patricia', zoals de zwaarste orkaan ooit in wording is genoemd, zal in de loop van vrijdag de kust van Mexico bereiken.

Angst voor veel doden en schade

Patricia is de zwaarste orkaan sinds de metingen begonnen in deze regio. Vlak voordat hij over het land zal trekken zal de windsnelheid nog iets toenemen tot 335 km/h. Eenmaal aan land zal de windsnelheid afnemen vanwege het ruwe en bergachtige terrein maar dan zullen de snelheden nog steeds een verwoestende werking hebben en er wordt dan ook gevreesd voor veel doden en grote schade.

Windsnelheden boven de 300 km/h 

Naar verwachting zal Patricia eenmaal aan land richting het noordoosten trekken tot  diep in de binnenlanden van Mexico. Het uitgroeien tot de zwaarste oorkaan ooit in dit gebied is relatief snel gegaan. Donderdagochtend was ging het nog om een tropische storm, windkracht 8. De bijzondere omstandigheden in de lokale atmosfeer deden de storm in rap tempo groeien naar een superorkaan met snelheden boven de 300 km/uur. 

Noodtoestand uitgeroepen ene negatief reisadvies

De locale autoriteiten in Mexico hebben de noodtoestand uitgeroepen en waar mogelijk maatregelen genomen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies afgekondigd voor het gebied. 'De autoriteiten hebben in Mexico de noodtoestand afgekondigd voor tropische storm Patricia. Het is een storm van de vijfde categorie, de zwaarste die er is. Wees alert, er is sprake van zware winden en veel regen', aldus het ministerie.

Categorie:
Tag(s):