zaterdag, 24. oktober 2015 - 11:10 Update: 24-10-2015 20:24

'Douanier Gerrit G. mogelijk niet de enige mol in Rotterdamse haven'

'Veel meer douaniers Rotterdamse haven omgekocht door criminelen'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Hilversum

De douanier die in april van dit jaar werd aangehouden omdat hij criminelen hielp met het invoeren van grote partijen drugs is hoogstwaarschijnlijk niet de enige mol in de Rotterdamse haven. Dat meldt de NOS zaterdag op basis van het dossier van de zaak.

Na een vondst van een container met 400 kilo cocaïne werd de 54-jarige douanier Gerrit G. in april van dit jaar aangehouden. G. wordt er ook van verdacht dat hij bij meer transporten betrokken was, onder meer een partij van 3000 kilo cocaïne die vorig jaar in november in de Rotterdamse haven werd ontdekt.

G. zou voor verschillende criminelen gewerkt hebben. Hij zat voor de criminelen ook op de juiste plek. Als selecteur op de afdeling pre-arrival bepaalde hij of er een container gecontroleerd moest worden. G. die al 30 jaar bij de douane werkte, kreeg vooraf van de criminelen het nummer  van de container door. Met behulp van zijn laptop kon hij vanuit huis, waar hij werkte omdat zijn vrouw ernstig ziek is, containers met drugs opzettelijk buiten de controle houden.

Aan zijn corruptie verdiende G. heel veel geld. Bij een huiszoeking in zijn woning in 's Gravenzande werd een tas met ruim een miljoen euro in contanten aangetroffen. Daar zat  ook een briefje bij waar het nummer op stond van de container waar 400 kilo cocaïne in was gevonden.

In het dossier zit ook een verklaring van G. die door de politie is opgenomen. Daarin geeft G. aan dat collega's  van hem, die hij 'zebra's' of 'strepen' noemt, omgekocht zijn door drugscriminelen.