zaterdag, 24. oktober 2015 - 13:48 Update: 24-10-2015 21:24

Pensioenvermogens met 140 miljard euro gedaald

Pensioenfondsen verliezen in totaal 140 miljard euro
Foto: Archief EHF
Hilversum

In het afgelopen halfjaar zijn de Nederlandse pensioenfondsen 140 miljard euro kwijtgeraakt.

Door de slechte beleggingsresultaten zijn de totale pensioenvermogens gedaald van een recordhoogte van 1400 miljard euro naar nu 1260 miljard euro. Dat heeft RTL Z berekend. Vanaf 1986 is het pensioenvermogen alleen maar gestegen, maar daar is nu verandering in gekomen.

Zelf hadden de fondsen ook al aangekondigd dat hun beleggingsresultaten erg tegenvallen. Oorzaak zouden de onstuimige beurzen zijn. Vooral het derde kwartaal van dit jaar zou een slecht kwartaal geweest zijn met flinke verliezen op de beurs. Dat zorgde bij pensioenfondsen ABP en Zorg &Welzijn voor drie procent verlies. In zes maanden tijd verloor het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, 28 miljard euro op de beurs. En bij Zorg en Welzijn liep het vermogen terug met ruim 16 miljard euro.

Dat de pensioenfondsen veel geld (140 miljard euro in totaal) hebben  verloren, is niet zo vreemd gezien het feit dat de Nederlandse AEX-index in het tweede en derde kwartaal van dit jaar daalde met maar liefst 14 procent. De portefeuilles  van de fondsen werden door verschillende factoren flink geraakt. Zo waren daar de forse correcties op de obligaties, de onzekerheid over het rentebeleid, de angst voor een Grexit en de haperende groei van de Chinese economie

De Pensioenfederatie voorspelde eerder deze maand dat een en ander de komende jaren nog vrijwel nergens zal leiden tot verlaging van de pensioenen, maar een verhoging van de pensioenen (indexering) lijkt ook steeds verder weg.

Categorie: