zaterdag, 24. oktober 2015 - 16:50 Update: 25-10-2015 11:14

Drugschemicaliën en automatische vuurwapens gevonden in Oss

 Honderden kilo's drugschemicaliën en wapens aangetroffen bij politieactie Oss
Foto: OM
Oss

De politie hield vrijdagavond rond 18.30 uur twee mannen uit Geffen (40 en 48) en een man uit Niftrik (61) aan. Het drietal wordt verdacht van betrokkenheid bij de handel in en productie van harddrugs.

Bij het Ondermijningsteam van de politie Oost-Brabant liep al enkele maanden een onderzoek onder leiding van de officier van justitie. Dat leidde vrijdagavond rond 18.00 uur tot invallen op tien locaties in Oss, Geffen, Nuland, Niftrik, Heesch, Schaijk en Maasdonk. In twee loodsen en in een garagebox werden chemicaliën aangetroffen. In totaal gaat het om honderden liters en enkele honderden kilo’s van diverse soorten, die in combinatie allemaal geschikt zijn voor de productie van synthetische drugs.

Verder werden tientallen kilo's vermoedelijk amfetamine aangetroffen. Door gespecialiseerde medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) werden de chemicaliën verder onderzocht om uiteindelijk veilig te worden afgevoerd.

Vuurwapens

Bij de invallen arresteerde de politie drie verdachten. Van twee van hen werd ook de woning doorzocht. In één van de woningen werd een vuurwapen aangetroffen. Op een andere locatie trof de politie een aantal automatische vuurwapens aan. Deze zijn in beslag genomen. In het kader van afpakken van crimineel vermogen werden ook twee auto’s en enkele duizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen. De drie verdachten zijn in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Ondermijning

De actie sluit aan bij de bredere aanpak van de Taskforce Brabant Zeeland om als overheid de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Eén van de grote gevaren voor de Nederlandse samenleving is de vermenging van onder- en bovenwereld. Dit heet ondermijning, waarbij het gaat om illegale activiteiten die bijna niet zijn uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting.

Ondermijningsteams bestaan uit medewerkers van politie, FIOD en Belastingdienst. Zij werken nauw samen met gemeenten, provincies, bedrijven, instanties, justitie in het buitenland, bijzondere opsporingsdiensten en burgers. Iedere actie raakt en verstoort de criminele samenwerkingsverbanden.

Provincie:
Blik op 112: