maandag, 26. oktober 2015 - 9:27 Update: 26-10-2015 12:27

'Bouwmarkten crisis nog niet te boven door onhandige klussers'

'Onhandige klussers kosten bouwmarkten veel omzet''
Foto: fbf archief
Amsterdam

Uit cijfers van ABN-Amro blijkt dat bouwmarkten de crisis nog niet te boven zijn. De bouwmarkten hebben nog steeds te maken met dalende omzetten.

Belangrijkste oorzaak is de jongere generatie die vaak twee linkerhanden lijkt te hebben. Het aantal klussers is afgenomen. In vijftien jaar tijd daalde het aantal mannen dat vijf uur per week klust met de helft. Jongeren besteden het werk uit aan de aannemer die op zijn beurt vaak zijn spullen niet bij de bouwmarkt koopt, maar bij de professionele groothandel.

In het brancheonderzoek schrijft ABN Amro dat ook de vergrijzing meespeelt. De generatie die wel graag kluste, is ouder geworden en vanwege het klimmen der jaren besteden ze klussen nu vaker uit. Andere factoren die de winstmarges bij de bouwmarkten drukken, zijn het feit dat huizenkopers minder geld hebben voor een verbouwing, omdat ze steeds meer eigen vermogen moeten inbrengen om de aankoop van de woning rond te krijgen en het feit dat bouwmarkten veel concurrentie hebben van grote multinationals zoals Hornbach en nieuwkomer Bauhaus die veel meer kunnen stunten met prijzen.

Bouwmarkten kiezen daarom vaker voor een persoonlijke benadering. Zo hebben sommige klussers een app waarmee klussers thuis raad kunnen vragen aan het winkelpersoneel.
 

Categorie:
Tag(s):