maandag, 26. oktober 2015 - 9:57 Update: 26-10-2015 14:20

RDW geeft goedkeuring aan zelfsturende auto

zelfsturende auto
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Zoetermeer

De RDW heeft het nieuwe 'Autopilot' systeem voor Tesla goedgekeurd. Het gaat om een correctieve, bestuurders-ondersteunende update. Met de update wordt de bestuurder gecorrigeerd en ondersteund met sturen.

Denk hierbij aan zaken als hulp bij parkeren en om binnen de lijnen van de weg te blijven. Bij hogere snelheden moet de bestuurder de handen aan het stuur houden. De bestuurder blijft daarbij de baas over de auto, conform de huidige Europese regelgeving. 

De goedkeuring zet de markt open voor andere autofabrikanten in de ontwikkeling van zelfbesturing van voertuigen. Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij de nieuwe programmatuur die 2000 eigenaren in ons land deze week op hun Tesla Model S kunnen laten zetten. In de Telegraaf zegt VVN hierover: „Zoiets moet je alleen toestaan wanneer het honderd procent veilig is. Dan kan je wel zeggen dat mensen hun handen op het stuur moeten houden, maar eigenaren zullen de verleiding toch niet kunnen weerstaan. Daarom vinden we het niet verantwoord.”

In de VS heeft de Tesla al goedkeuring voor de aanpassing. Op YouTouTube circuleren inmiddels filmpjes waarop te zien is hoe bezitters van een Tesla met de aangepaste software hun auto zelf laten rijden. Daarin is te zien dat het soms maar net goed gaat. Critici in de VS vragen zich dan ook af of het nog niet te vroeg is om de software nu al aan klanten te verstrekken. 

Categorie:
Provincie: