maandag, 26. oktober 2015 - 11:36 Update: 26-10-2015 19:51

Te vaak rood vlees verhoogt kans op kanker

'Rood vlees net als asbest en sigeretten toegevoegd aan lijst kankerverwekkende stoffen'
Foto: fbf archief
Londen

Naar verwachting zal de wereldgezondheidsorganisatie (WGO) gaan aankondigen dat (bewerkt) rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen komt. Het is de zelfde lijst waarop ook alcohol, asbest en sigaretten staan. Dit meldt de Britse krant Daily Mail.

De krant schrijft dat houdbaar vlees volgens bronnen bij  de WGO nog schadelijker zou zijn dan rood vlees. Volgens de krant kan het plaatsen van bewerkt rood vlees op de zwarte lijst er zelfs toe leiden dat er waarschuwingsteksten worden geplaatst op verpakkingen. Onder houdbaar rood vlees vallen ham, spek, salami, hotdogs en soorten worst.

Gewoon rood vlees zoals biefstuk, lamsvlees en varkenskoteletten, wordt waarschijnlijk ingedeeld in de iets minder alarmerende categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. De samenstelling van rood vlees zou de darmwand kunnen beschadigen, aldus de krant.

Dr. Luc Colemont van de actiegroep Stop Darmkanker zegt in Het Nieuwsblad: 'Het zou me niet verbazen mocht rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen terechtkomen. Er is al jaren sprake van een verband met darmkanker. Een pak studies hebben daar al op gewezen. 'Als we minder kanker willen, moeten we minder roken maar ook minder vlees eten.'