maandag, 26. oktober 2015 - 12:33 Update: 27-10-2015 18:37

Amerika houdt Russische onderzeeërs bij internetkabels op bodem oceaan in de gaten

onderzeeër
Foto: Min. Defensie
Washington

Russische onderzeeërs en spionageboten zouden volgens het Pentagon een ernstige bedreiging vormen voor het internet. Volgens het Amerikaanse leger zouden de Russen de internetkabels die in de zeeën liggen ten tijde van crisis kunnen doorsnijden om zo het internationale dataverkeer plat te leggen.

Opvallend is volgens het Pentagon tegenover The New York Times dat er in de Noordzee en de zeeën in Azië en in de buurt van de Verenigde Staten een toename is van Russische activiteiten. Daarbij is het volgens enkele Amerikaanse officiëren opvallend dat de Russen vaak de route volgen van de kabels die de VS en Europa verbind. "Ik maak mij elke dag zorgen om wat de Russen gaan doen", aldus Frederick J. Roegge, commandant bij de Amerikaanse marine. 

Vorige maand merkte de VS het Russische spionageschip Yantar op, dat in de buurt van de Amerikaanse oostkust aan het varen was. Het schip was op weg naar Guantánamo Bay in Cuba, daar waar één van de belangrijkste internetkabels tussen de Verenigde Staten en Europa ligt. Het schip is uitgerust met een kleine onderzeeër die in staat is een kabel in zee door te snijden.

"De toename van activiteit is vergelijkbaar met de situatie tijdens de Koude Oorlog", zo meldt een anonieme Europese diplomaat. 

Provincie:
Blik op 112: